Vanilijeva pita z ribezom

Vanilijeva pita z ribezom

Počasi prehajamo v čas kremastih in jajčnih pit. Vanilijeva krema je ena izmed bolj preprostih krem, kjer se lahko osnovnemu receptu primeša tudi različno sadje ali druge arome.

Vanilijeva pita z ribezom in kakavovim krhkim testom se tako še z zadnjimi izdihljaji spominja poletja, ki ga je praktično že konec (če sodimo po koledarju seveda).

Narava je bila letos res rodovitna in upamo, da ste kakšne sadove prihranili tudi za zimo – ste jih bodisi zamrznili, spremenili v marmelado ipd.

Recept: Vanilijeva pita z ribezom
Porcije 6
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
15 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
15 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Sestavine
  1. kakavovo krhko testo za pite
  2. 350 ml mleka
  3. 150 ml sladke smetane
  4. 3 rumenjaki
  5. 100 g sladkorja
  6. 1 vanilijev strok
  7. 60 g škroba
  8. ribez
Navodila
  1. Najprej pripravimo testo za pito, ki ga tudi spečemo v manjših formah (cca 15 minut na 160 °C).
  2. Ko so forme pripravljene, začnemo s pripravo kreme. Skupaj zmešamo rumenjake in 100 ml mleka ter dodamo presejan škrob, da dobimo enakomerno gostejšo maso.
  3. V drugi posodi grejemo mleko, smetano, sladkor in sicer toliko časa, dokler se sladkor ne stopi. Pazimo, da mešanica ne zavre. Počasi začnemo dodajati preostalo mešanico in kuhamo toliko časa, dokler se krema ne zgosti. Ob tem vztrajno mešamo. Na koncu dodamo še vanilijo.
  4. Ko se masa malo ohladi, z njo napolnimo v naprej spečene forme za pito. Pustimo, kakšno uro v hladilniku ter potresemo oz. prelijemo z ribezom.
Mačji nasveti
  1. V kolikor nimate na voljo škroba, lahko uporabite tudi navadno belo moko, vendar boste v tem primeru potrebovali kakšno žlico več, da dosežete isti učinek.
  2. Bodite pazljivi pri segrevanju, nikakor ne vlijte jajčne mešanice v posodo, kjer je zavrela smetana. Raje počakajte, da se malo pohladi in šele nato vmešajte jajčno mešanico.
Mačje pite http://macjepite.si/