spinačna pita z mladim sirom

Špinačna pita z mladim sirom

Eden izmed prvih receptov na našem blogu je bil za špinačno pito, takrat smo jo delali s skuto. Tokrat pa vam predstavljamo malo bolj spomladansko različico špinačne pite z mladim sirom, sušenimi paradižniki in pinjolami.

Običajno lahko zasledite podobne recepte na spletu, kjer namesto mladega sira, uporabijo kar feto. Seveda so razlike minimalne, vendar smo pristaši domačih in lokalnih sestavin. Medtem ko je feta značilna predvsem za Grčijo in naj bi bila narejena iz ovčjega mleka, pa lahko pri nas dobite super okusne domače mlade sire na skoraj vsaki tržnici.

Običajno nam raste špinača na vrtu, vendar je letos nismo posadili, tako da predlagamo, da če tudi sami nimate domače špinače, da medtem ko na tržnici kupujete mladi sir, skočite še do “izbrane branjevke” po špinačo.

Recept: Špinačna pita z mladim sirom
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
40 min
Skupni čas
1 hr 10 min
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
40 min
Skupni čas
1 hr 10 min
Sestavine
  1. 500 g sveže špinače
  2. 250 g mladega sira
  3. 2 jajci
  4. 50 - 100 g suhih paradižnikov
  5. pest pinjol
  6. začimbe (sol, poper, česen, ...)
Navodila
  1. Sprva očistimo špinačo in jo blanširamo. Ko jo splaknemo pod mrzlo vodo in pustimo, da odteče voda, jo na grobo narežemo.
  2. V posebni posodi nadrobimo oz. narežemo mladi sir in ga zmešamo skupaj z nasekljanimi sušenimi paradižniki.
  3. V ponvi na hitro popražimo malo pinjol.
  4. Ko se pinjole shladijo skupaj zmešamo špinačo, sir, paradižnike, pinjole ter začinimo (sol, poper, česen). Na koncu vmešamo še dve jajci.
  5. Vse skupaj prestavimo v pekač, kjer je že položeno krhko testo. Pečemo na 160 °C okvirno 40 minut.
Mačje pite http://macjepite.si/