Špinačka

Špinačka

Špinačka je preprosta pita iz špinače in skute. Kako smo prišli do nje, pa si lahko preberete spodaj.

Pred časom smo začeli na naše fotografije opremljati z eno srčkano in preprosto podobo mačke, ki smo jo že nekako ponotranjili in nam bo  v prihodnje služila kot logotip. Vendar moramo biti iskreni, te ilustracije se nismo spomnili sami, temveč nam jo je zrisala kolegica Tjaša De Reya. Ker smo ji zelo hvaležni za to darilo, smo se odločili, da se ji zahvalimo na način, ki nam je najbolj domač – spekli smo ji pito. Vendar ne kar eno pito, temveč tako čisto po njenem okusu, kakor si jo je zaželela in tudi originalno smo jo želeli imenovati po njej, vendar smo se na koncu odločili za malo bolj poljudno ime Špinačka.

Ko smo jo vprašali, kakšno pito si želi, je sprva rekla s čemažem in skuto. Kombinacija je zagotovo izvedljiva in že komaj čakamo, da jo poskusimo, vendar na žalost ne decembra. Tako smo se potem odločili za malo bolj sezonsko izvedbo in čemaž nadomestili s špinačo.

macje pite0013

Priporočamo, v kolikor je to možno, da dobite svežo špinačo. Do nedavnega smo jo še imeli na domačem vrtu, vendar zaloga na žalost ni dočakala današnje pite in smo se tako odločili za biološko pridelano špinačo, ki jo je možno dobiti tako na tržnici kot v trgovini.

V kolikor uporabljate zamrznjeno špinačo, jo odtajate predhodno in dobro odcedite vso odvečno vodo.

macje pite0009

Glede na to, da špinača na vročini izgubi precej volumna, je v tem primeru pametno, da malo pretiravate s količino. Mi smo npr. za pekač premera 25 cm imeli približno 200 g špinače.

Ko vzamemo pito iz pečice je špinačni nadev še malo mehak, vendar nič hudega, saj je dobila pravo formo, ko se je malo pohladila.

Tovrstna pita je v resnici izredno dober primer jedi, ki jo je mogoče jesti tako toplo, kot hladno.

Zaradi le nekaj dominantnih začimb in v resnici precej enostavne sestave tako njen okus ni bistveno drugačen hladen ali topel. Tudi vonj je presenetljivo aromatičen, ko se pita shladi. Gre za neko zanimivo mešanico svežine, ki jo pečena skuta in orehi prijetno zaokrožita ter dodata malo globine.

Recept: Špinačka
Pustite oceno
Print
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 5 min
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 5 min
Sestavine
 1. krhko testo
 2. 200 g sveže špinače
 3. 200 g skute
 4. 0,1 dcl smetane za kuhanje
 5. česen
 6. limonin sok
 7. sol
 8. pinjole
 9. orehi
Navodila
 1. Če ste tako kot mi vzeli svežo špinačo, jo je sprva splaknemo pod vodo, nato pa nasekljamo na manjše dele.
 2. V naslednjem koraku vzemimo skuto, ki je v razmerju s špinačo približno 1:1, in jo stisnemo skozi fino sito v posebno posodo oz. spasiramo. Tako bomo dobili precej bolj kremasto maso, brez nepotrebnih motečih grudic, ki znajo ostati, če skuto le pretresete v posodo.
 3. Skuti nato dodamo malo smetane za kuhanje, le toliko da masa postane bolj kremasta in homogena.
 4. Sedaj pridejo na vrsto začimbe, mi smo se držali bolj "čistega" okusa in nismo pretiravali z njimi, saj smo si na koncu želeli okusiti predvsem tisto rahlo česnovo ostrino in limonino svežino.
 5. Ko začimbe (sol, poper, česen, limonin sok) dobro zmešamo z maso, končno dodamo tudi špinačo. Masa postane precej bolj gosta in voluminozna.
 6. V zadnjem koraku pri pripravi nadeva, vzamemo aromatične pinjole in orehe. Slabo pest pinjol vržemo v maso, medtem ko pest orehov pred tem skrbno nasekljamo na manjše dele. Maso še enkrat dobro premešamo in poskrbimo, da so se vse sestavine enakomerno porazdelile, nato pa jo prestavimo v pekač, kjer je bilo že položeno testo.
 7. Vse skupaj pečemo na 180 °C približno 45 minut.
Mačje pite http://macjepite.si/