Spargljeva pita

Špargljeva pita

Določeni sezonski pridelki so res tako čudoviti, da jih jemo cel čas, ko so aktualni. Med njimi so seveda tudi šparglji. Četudi gre počasi sezona že h koncu, se jih še vedno lahko dobi na tržnici ali pa nabere v naravi. Tako smo pred kratkim dobili kar zajeten šop divjih špargljev. Do sedaj smo pripravili že toliko različnih jedi iz špargljev, da nam je v resnici res ostala le še špargljeva pita. 

Morda smo se je malo izogibali, vendar ko smo poskusili prvi grižljaj, nam je bilo takoj žal. Kombinacija špargljev, pražene čebule in slanine se super poveže v celoto, za piko na i pa poskrbi sveže iztisnjen sok limone in parmezan.

Recept: Špargljeva pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Sestavine
 1. 500 g čebule
 2. 100 g dimljene slanine
 3. cca 100 - 200 g špargljev
 4. 3 jajca
 5. 2 dcl smetane
 6. začimbe (sol, poper, timijan, rožmarin, česen)
 7. sok ene limone
 8. parmezan
Navodila
 1. Sprva se lotimo špargljev, ki jih narežemo na manjše koščke. Zavremo krop in jih blanširamo, kar pomeni, da jih po nekaj minutah kuhanja v vreli vodi na hitro ohladimo v mrzli.
 2. Nato narežemo čebulo na tanke krhlje, slanino pa na rezine.
 3. V ponvi popražimo čebulo na malo olja, da postane zlato rjava. Dodamo narezano slanino in dobro premešamo, da se tudi ta malo popeče. Na koncu začinimo po okusu in vmešamo odcejene šparglje ter prelijemo z malo limoninega soka. Odstavimo z ognja.
 4. Medtem ko se mešanica hladi, razvaljamo krhko testo in ga položimo v pekač. V posebni posodi vmešamo jajca s smetano ter dodamo malo naribanega parmezana.
 5. V pekač najprej stresemo čebulno-špargljevo mešanico in na koncu do vrha zalijemo z jajčno-smetanovo mešanico.
 6. Vse skupaj pečemo na 160 °C okvirno 45 minut.
 7. Preden postrežemo, naribamo še malo svežega parmezana.
Mačje pite http://macjepite.si/