Slano medena pita

Slano medena pita

Za jesenske dni predlagamo, da si spečete tole precej kalorično, ampak tako omamno pito, ki vam bo zagotovo polepšala dan. Granulirana sol še dodatno poudari medeno aromo, ki ostane v ustih še dolgo po tem, ko je krožnik prazen.

Recept: Slano medena pita
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Čas priprave
45 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 45 min
Čas priprave
45 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 45 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. 170 g masla
 3. 250 g medu
 4. 200 g sladkorja
 5. 15 g moke
 6. šcepec soli
 7. limonin sok
 8. 5 jajc
 9. vanilija
 10. 230 ml smetane
 11. grobo mleta sol
Navodila
 1. Najprej pripravimo rjavo maslo in sicer tako, da ga narežemo na manjše koščke in grejemo v ponvi. Med segrevanjem ga stalno mešamo in pazimo, da se ne prežge. Po približno 10 minutah bi moralo maslo porjaveti. Takrat ga odmaknemo z ognja in vanj vmešamo med. Počakamo, da se mešanica ohladi.
 2. Zmešajte skupaj suhe sestavine (sladkor, moko in sol), počasi dodajte maslo, vanilijo in limonin sok. Dobro premešajte in začnite dodajat jajca. Na koncu pa vmešajte še smetano.
 3. Maso vlijte v formo za pite, kjer ste prej položili testo. Pecite na 170 °C okvirno eno uro. Ko se pita ohladi jo posujte z grobo mleto soljo.
Mačji nasveti
 1. Medena masa bo precej tekoča in bo med peko še rahlo narasla, zato bodite previdni in je ne vlijte popolnoma do roba.
 2. Pita bo pečena, ko bo po vrhu porjavela in morda bodo ponekod vidne razpoke. Četudi bo še rahlo tekoča, jo vzemite iz pečice. Popolnoma se strdi šele, ko se ohladi.
Mačje pite http://macjepite.si/