Sladka bučna pita

Sladka bučna pita

Ena izmed sladkih pit, ki ste jo lahko videli na Dnevu restavracij je bučna pita. Pripravili smo jo z eno izmed zimskih buč, uporabili smo namreč Hokkaido bučo.

Sladke pite iz teh buč se zdijo malo nenavadna izbira, vendar verjetno vsi poznamo praznične ameriške bučne pite, vsaj iz risank in filmov. Tudi drugod po svetu se zimske buče uporabljajo v širokem spektru jedi, od tempure, stir-fry jedi, juh, solat do kandiranih buč, pudingov, sladoleda, pit in še mnogo drugih.

Buče so poleg tega, da so zaradi preproste priprave izjemno hvaležna sestavina v kuhinji, tudi zelo zdrave, saj so polne vlaknin, ki pomagajo pri uravnoteženi prebavi.

Celo nekateri prehranski dodatki za mačke s prebavnimi težavami vsebujejo zimske buče. Buče so res zelo vsestranke, uporabimo pa lahko cel plod, tudi semena.

Predstavljamo vam eno izmed različic bučne pite.

Recept: Sladka bučna pita
Pustite oceno
Print
Skupni čas
1 hr 30 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Sestavine
  1. sladko testo za pite
  2. 1/4 Hokkaido buče
  3. kremni sir
  4. 3-4 jajca
  5. sladkor
  6. cimet
  7. muškatni orešček
  8. ingver v prahu
za kremno dekoracijo
  1. sladka smetana
  2. kisla smetana
  3. sladkor v prahu
  4. kardamom
  5. vanilija
  6. strjevalec smetane
Navodila
  1. Ko testo počiva v hladilniku začnemo s pripravo nadeva. Najprej pripravimo parilnik in začnemo segrevati vodo. Medtem buči odstranimo semena, jo olupimo in narežemo na manjše koščke. Za eno veliko pito boste potrebovali približno tretjino buče. Bučo nato kuhamo na pari dokler ni dovolj mehka, da jo bomo lažje pretlačili v pire.
  2. V večji posodi nato vso pretlačeno bučo zmešamo z enako količino kremnega sira in dodamo 3-4 jajca (odvisno od velikosti). Vse skupaj dobro vmešamo in dodamo sladkor po okusu. Več sladkorja omili tisti skoraj orehast okus buče, vsekakor pa sladkor dodajte po svojem okusu.
  3. Na koncu mešanico le še začinimo. Ingver, cimet in muškatni orešček se zelo dobro podajo k buči, zato z začimbami ni treba varčevati.
  4. Testo razvaljamo in položimo v pekač. Ker želimo čim bolj krhko testo ga pečemo na 180°C, 15 minut brez polnila. Testo nato vzamemo iz pečice, vlijemo našo bučno mešanico in vse skupaj pečemo še vsaj 20 minut, verjetno pa se bo zmes popolnoma strdila šele po 25 minutah, zato pito med pečenjem večkrat preverite.
  5. Medtem ko se pita hladi, lahko pripravimo tudi kremo, ki jo postrežemo k piti. Sladko smetano stepemo s strjevalcem smetane in vanilijo. Vmešamo še kislo smetano, kardamom in sladkor.
  6. Kremo lahko namažemo na pito ali pa jo postrežemo kot prilogo.
Mačje pite http://macjepite.si/