Skutina pita z bezgom

Ideja za skutino pito z bezgom je prišla delom iz predloga na Instagramu, deloma pa je nastala tudi zaradi sestavin, ki smo jih imeli v hladilniku.

Ko smo objavili fotografijo našega bezgovega grmovja smo malo povprašali, kaj lahko naredimo iz njega. Po prvem predlogu smo iz nekaj bezga naredili sirup (ki je odličen), drugi pa je bil za sladko pito iz bele čokolade in jogurta. Čokolade ravno nismo imeli pri roki, je pa bila zato v hladilniku albuminska skuta.

Tako smo malo dodelali klasične recepte za skutine torte brez peke in dobili spodnjo pito, ki je osvežilno poletna in lahka, saj nismo dodali veliko sladkorja.

Recept: Skutina pita z bezgom
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr 30 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Čas priprave
1 hr 30 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Sestavine
  1. 300 g skute (mi smo vzeli albuminsko)
  2. 1,5 dcl jogurta
  3. 2,5 dcl smetane
  4. 50 g sladkorja (po želji lahko več)
  5. 1/2 stisnjene limone
  6. 1-2 žlica bezgovega sirupa
  7. 2-3 liste želatine
  8. bezgovi cvetovi
Navodila
  1. Pri tej piti potrebujete v naprej spečeno in ohlajeno testo.
  2. Sprva zmešamo skuto (ki jo po potrebi spasiramo) s sladkorjem in jogurtom, da dobimo enakomerno maso.
  3. V manjši kozici segrejemo limonin sok in bezgov sirup, da v mešanico vmešamo želatino.
  4. Želatino dodamo k skuti in dobro premešamo.
  5. V posebni posodi stepemo smetano, ki jo na koncu vmešamo v preostalo mešanico.
  6. Zmes prelijemo čez testo in pustimo vsaj kakšno uro (raje dve) v hladilniku.
  7. Pred postrežbo prekrijemo pito z bezgovimi cvetovi.
Mačji nasveti
  1. Kot smo ugotovili po degustaciji, je zmes precej trdna tudi sama po sebi in se lahko želatina iz recepta izpusti. V kolikor jo boste izpustili, dodajte manj limone in sirupa. Zmes bo bolj rahla, vendar še vedno zelo okusna.
  2. Po želji lahko vmešate cvetove že v skutino zmes, tako bo okus po bezgu še bolj močan.
  3. Mi smo vzeli domač sirup za bezeg, ki smo ga naredili iz cca 1 litra vode in 1 kg sladkorja, ko je voda zavrela, smo jo ohladili, nato pa v njej cca 48 ur namakali bezgove cvetove z limono.
Mačje pite http://macjepite.si/