Sendvič z jajčevci in sušenimi paradižniki

Sendvič z jajčevci in sušenimi paradižniki

Kot večina študentov tudi sam že ves čas svojega študija priložnostno delam. Študentsko delo ni najbolje plačano in poleg tega se moramo običajno sami znajti kar se tiče malice. S tem v mislih sem si že od začetka sam pripravljal malice, ki sem jih lahko vzel s seboj in s tem privarčeval nekaj denarja. Večinoma si pripravljam sendviče in druge preproste jedi, ki zdržijo v hladilniku vsaj čez noč. 

Macje pite183

Z novim letom tako odpiramo novo rubriko Študentfutr, ki bo morda komu izmed vas ponudila idejo za pripravo malice za na delo, izlet ali samo med študiranjem. 

Začenjamo s preprostim sendvičem, katerega sem si tudi sam večkrat pripravil. Naslednji dan je sendvič mehak in sočen, saj je v vseh sestavinah dovolj vlage, ki se delno tudi vpije v kruh. 

Priprava sama vam bo prvič verjetno vzela malo več časa, vendar boste hitro postali mojstri, sploh če si malico pripravljate vsakodnevno.

Podobni preprosti recepti v rubriki študentfutra sledijo …

Recept: Sendvič z jajčevci in sušenimi paradižniki
Pustite oceno
Print
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
10 min
Skupni čas
25 min
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
10 min
Skupni čas
25 min
Sestavine
 1. gorčična semena
 2. sušene paradižnike
 3. jajčevci
 4. slanino
 5. parmezan
 6. paradižnik
 7. balzamični preliv (ali kis)
 8. štručka (ali kruh, kar nam je ljubše - sam uporabljam polnozrnato štručko s semeni)
Navodila
 1. Priprava je preprosta. Začnemo s sušenimi paradižniki, ki jih nasekljamo na manjše koščke. Vzamemo nekaj olja (najboljše je olje od sušenih paradižnikov) in prepražimo sušene paradižnike ter dodamo žlico gorčičnih semen.
 2. Po kratkem praženju dodamo balzamični preliv (ali kis - v tem primeru pražimo še toliko časa, da kis izhlapi). Dobimo gosto kašo, ki jo bomo uporabili kot namaz za naš sendvič.
 3. Nadaljujemo s slanino, ki jo narežemo na rezine in jo v isti ponvi pražimo na majhnem ognju toliko časa, da postane hrustljava.
 4. Slanino nato položimo na kuhinjsko krpico in s tem odcedimo odvečno maščobo. Na tej točki nam tudi v ponvi ostane kar nekaj maščobe, ki se je stopila s slanine.
 5. Jajčevec narežemo na rezine debele malo več kot pol centimetra (debelina vpliva le na čas pečenja) in jih popečemo na preostali maščobi, ki je ostala od slanine. Verjetno boste morali dodati še malo olivnega olja, saj jajčevci zelo dobro vpijejo maščobo, ko so lepo popečeni na obeh straneh jih odstavimo z ognja in pustimo počivati nekaj minut.
 6. Zdaj lahko že začnemo sestavljati sendvič. Na kruh namažemo namaz in nanj položimo rezine hrustljave slanine. Parmezan narežemo na rezine (lahko ga tudi nastrgamo z nožem, kot bi to naredili npr. s čokolado). Na slanino položimo jajčevce in nato dodamo rezine parmezana. Kot protiutež vsem tem okusom potrebujemo nekaj svežega.
Mačji nasveti
 1. Izbira sveže zelenjave za sendvič je odvisna od vsakega posameznika. Izberite kar vam je všeč. Sam sem izbral svež paradižnik, ki se dobro ujema s sušenim paradižnikom. Dodali pa bi lahko tudi solato, vodno krešo, rukolo, sveže začimbnice, ...
 2. Pri jajčevcih je pomembno tudi to, da vemo kakšni so, torej moramo biti seznanjeni z njihovo kvaliteto in okusom. V primeru, da so grenki, jih prej posolimo in pustimo nekaj minut na strani. Vodo nato ožamemo in se s tem znebimo večine grenkobe.
 3. Za vegetarijansko opcijo preprosto izpustimo slanino.
Mačje pite http://macjepite.si/

Tom Koritnik