Ribičeva pita

Ribičeva pita

Ko si na morju, se je najlepše zjutraj s kolesom zapeljati do lokalne ribarnice ter kupiti sveže ribe in druge dobrote iz morja. Vsaka jed iz tako svežih rib je še bolj okusna.

Ribiška pita je nekakšen morski oz. ribji “remake” pastirjeve pite (Shepherd’s pie), ki je ena izmed klasik z britanskega otočja.

Ker smo bili ravno pri volji, smo pito še malo hudomušno okrasili, da zgleda, kot da ribice skačejo iz morja.

Recept: Ribičeva pita
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 45 min
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 45 min
Sestavine
  1. cca dve ribi (mi smo vzeli orado)
  2. paradižniki
  3. korenje
  4. mlada čebula
  5. česen
  6. krompir
  7. začimbe
  8. krhko testo za pite
Navodila
  1. Najprej pripravimo testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku in skuhamo krompir, ki ga bomo potrebovali za pokrov v obliki pireja.
  2. V posebni ponvi popražimo mlado čebulo, korenje, česen in preostale začimbe ter vse skupaj zalijemo s paradižniki, ki smo jih predhodno olupili in očistili semen. Kuhamo dokler ne povre vsa voda in nastane gostejša omaka.
  3. Očistimo ribe in jih filetiramo, tako da odstranimo vse koščice. Ribo nasolimo in jo počasi začnemo zlagati v pekač, kjer je že položeno krhko testo. Ko prekrijemo celotno dno z ribo, lahko čez prelijemo omako, ki se je verjetno v tem času že malo ohladila.
  4. Pito prekrijemo s pirejem in jo po želji okrasimo z manjšimi ribicami, ki "skačejo" iz morja pireja.
  5. Pečemo okvirno 45 minut na 160 °C.
Mačje pite http://macjepite.si/