Raffaello pita

Raffaello pita

Nekje smo prebrali, da bodo letos priljubljene kokosove kreme, vsaj trendi kažejo v to smer. Raffaello pita bo torej tisto pravo, smo si mislili.

Ustvarili smo svežo kokosovo pito z grškim jogurtom, ki bo verjetno pravi hit poleti, ko si bomo želeli svežine. Vendar nič ne de, jo je tudi sredi februarja in zime kar hitro zmanjkalo!

Posebnost grškega jogurta je predvsem to, da je trši v konsistenci in tako bolj primeren za priprave krem in podobnih reči. Tudi kokosovo mleko je precej uporabno, saj ga lahko uporabimo tako za slane jedi, kot sladke. Verjetno je možnosti veliko, mi vam ponujamo eno.

Mi smo se odločili za dekoracijo narediti mehke raffaello kroglice, ki so res preproste za izdelavo, prav tako pa lahko funkcionirajo kot samostojna sladica.

Recept: Raffaello pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr
Skupni čas
2 hr
Čas priprave
1 hr
Skupni čas
2 hr
Sestavine
 1. krhko testo z mandlji
 2. 250 ml kokosovega mleka
 3. cca 300 g grškega jogurta
 4. sladkor v prahu (po želji, mi smo dali približno 50 g)
 5. želatina
 6. bela čokolada
 7. malo masla
Za dekoracijo (mehke raffaello kroglice)
 1. 250 ml sladke smetane
 2. 160 g kokosove moke
 3. 90 g sladkorja
 4. mandlji
Navodila
 1. Že nekaj ur pred pripravo pite damo kokosovo mleko v hladilnik, saj se bo na hladnem ločila smetana od preostale kokosove vode. Mi bomo namreč potrebovali le smetano.
 2. Prav tako med predpriprave sodi peka mandljevega testa, saj je to ena izmed pit, kjer ne pečemo nadeva.
 3. Začnemo s pripravo kokosove smetane in sicer tako, da poberemo vrhnji bolj trd del kokosovega mleka ven (t.i. smetana) in ga stepemo, že v tem postopku počasi dodajamo sladkor v prahu. Ko se zdi, da je postala kokosova smetana rahla, počasi dodamo jogurt in ga ne premešamo preveč.
 4. Glede na to, da je sedaj masa relativno tekoča oz. malo preveč tekoča, da bi jo lahko brez problemov uporabili kot nadev, predlagamo, da vmešate še malo želatine ali pa agar agarja, tako boste na koncu dobili neke vrste kokosovo strjenko, ki se bo lepo obdržala v formi pite.
 5. Preden jo okrasimo, jo moramo pustiti v hladilniku nekaj ur, da se krema primerno strdi.
 6. Za kroglice zmešamo skupaj smetano, kokosovo moko in sladkor, tako da dobimo enakomerno maso. Le to nato pustimo nekaj ur v hladilniku. Ko se masa približno strdi, iz nje naredimo kroglice, v katere vstavimo po en mandelj. Ponovno postavimo v hladilnik. Po želji jih lahko nato pomočite v belo čokolado in povaljate v kokosovi moki, lahko pa storite le slednje.
Mačji nasveti
 1. Ko imate spečeno krhko testo z mandlji v formi za pito, ga lahko na tanko premažete s stopljeno belo čokolado. Po želji lahko v čokolado dodate malo smetane, saj bo tako tudi kasneje ostala bolj mehka, vseeno pa ne bo prepuščala kokosove kreme in tako bo testo ostalo drobljivo.
Mačje pite http://macjepite.si/