Pushing Daisies: Pita s hruškami in sirom gruyere

Se še spomnite serije Pushing Daisies in slastne pite s hruškami in sirom gruyere? Pisane in živahne barve, nenavadni karakterji, hitri dialogi in neverjetne pite.

Ned, ki v svoji restavraciji The Pie Hole, peče slastne pite iz gnilega sadja, ki mu s ponovnim dotikom vrne življenje. Njegova otroška ljubezen Chuck, ki se je zaradi “daru ponovnega življenja” ne sme več dotakniti. Vedno navita natakarica Olive, ki je ljubosumna na njuno zvezo. Detektiv Emerson Cod … no, nimamo ravno časa niti dovolj prostora, da bi opisali vse junake te serije, zato si jo kar poglejte.

Hruske gruyere pushing daisies (4)

Pred kratkim smo si namreč ponovno ogledali vse dele te kultne serije (vsaj za nas kultne) in seveda nismo mogli mimo pite s hruškami in sirom gruyere, ki jo je Chuck pekla za svoji teti. In ker smo ravno po naključju našli sir gruyere, smo seveda pito ponovili in zapisali spodnji recept.

Zadeva je slastna! Sir se nahaja v skorji in doda zanimivo in bolj polno aromo, ki poudari hruškino maso. Gre za tak “domač” okus, ki pa se odlično prileže s kepico vanilijevega sladoleda.

Recept: Pita s hruškami in sirom gruyere
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
50 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 50 min
Čas priprave
50 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 50 min
Za testo
  1. 220 g moke
  2. 150 g masla
  3. 80 g sira gruyere
  4. jajce
  5. ščepec soli
Hruškino polnilo
  1. 1 kg hrušk
  2. 2 dcl vode
  3. 1 dcl jabolčnega kisa (mi smo vzeli Ašičevega)
  4. 50 - 100 g sladkorja
  5. cimet
  6. strok vanilije
  7. muškatni orešček
Testo
  1. Testo pripravimo tako kot običajno, le da na začetku namesto dela moke vzamemo nariban sir.
  2. Torej sprva skupaj zmešamo moko, sol in sir. Dodamo na koščke narezano mrzlo maso in dobro razdrobimo maso, da dobimo neke vrste "parmezan", po občutku in videzu.
  3. Na koncu dodamo še jajce in pregnetemo, da dobimo testo.
  4. Postavimo v hladilnik za cca pol ure.
Hruškino polnilo
  1. Hruške olupimo in jih narežemo na cca 12 krhljev.
  2. V posodi zavremo vodo, kis, sladkor in začimbe. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in dodamo hruške.
  3. Kuhamo približno 15 minut oz. toliko, da se hruške zmehčajo.
  4. Previdno jih vzamemo ven in odcedimo. Preostalo tekočino prekuhavamo še toliko časa, da dobimo gost sirup.
  5. Testo položimo v pekač in vanj previdno položimo hruške, ki jih prelijemo s sirupom.
  6. Zapremo s preostankom testa, ki ga premažemo z jajcem ter pečemo na 160 °C okvirno 45 minut.
Mačje pite http://macjepite.si/