Preprosta kakijeva pita

Preprosta kakijeva pita

Kaki je zanimiv sadež, ki ima res specifičen okus ter vonj. Prvič naj bi ga kultivirali na Kitajskem, k nam pa naj bi prišel šele v 19. stoletju.

Že nekaj časa smo želeli narediti “rožasto” pito in tokrat je bila prava priložnost, saj smo imeli na zalogi trde, vendar zrele kakije, ki se jih je z lahkoto narezalo na tanke rezine.

Recept: Preprosta kakijeva pita
Pustite oceno
Print
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
20 min
Skupni čas
40 min
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
20 min
Skupni čas
40 min
Sestavine
  1. krhko testo za pite
  2. kaki
  3. limona
  4. sladkor (po okusu)
  5. cimet
  6. domača marelična/kakijeva marmelada
Navodila
  1. Pripravimo testo za pite in ga pustimo počivati v hladilniku. V tem času lahko pripravimo kaki. Narežemo ga na tanke rezine in v posodi zalijemo z limono, sladkorjem in po želji začinimo. Pustimo stati vsaj 10 minut.
  2. Razvaljamo krhko testo in ga položimo v manjše forme za pite.
  3. Dno premažemo z domačo marelično marmelado in začnemo zlagati krhlje. Za lepšo "rožico" zlagamo eno rezino ob drugo od zunanjega roba proti sredino.
  4. Na koncu zalijemo z mešanico limone in sladkorja, ki je ostala v posodi in pečemo na 160 °C približno 20 minut.
Mačji nasveti
  1. Načeloma potrebujete en kaki na manjšo pito (premera 12 cm).
  2. Pri zlaganju v rozeto, pazite, da z naslednjim krhljem ravno malo prekrijete prejšnjega in da krhlji stojijo pokonci in da se ne poležejo preveč.
  3. Če želite okrasiti pito, jo lahko posujete z zrni granatnega jabolka.
  4. Namesto sladkorja lahko uporabite med. Vendar gre pred uporabo malo segrejte.
Mačje pite http://macjepite.si/