Pita z rožičevo kremo in bananami

Pripravili smo pito, ki v osnovi sledi receptu za custard oz. jajčno kremo, slednjo se namreč zgosti z rumenjaki, celimi jajci ali s škrobom. Recept, ki vsm ga ponujamo pa smo malo priredili in uporabili rumenjake ter rožičevo moko, ki je odličen nadomestek za kakav, različna sredstva za zgoščevanje ali pa celo za moko.

Recept: Pita z rožičevo kremo in bananami
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
5 hr
Čas kuhanja
1 hr 30 min
Skupni čas
6 hr 30 min
Čas priprave
5 hr
Čas kuhanja
1 hr 30 min
Skupni čas
6 hr 30 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. 4-5 jedilnih žlic rožičeve moke
 3. 200 ml sladke smetane
 4. 500 ml mleka
 5. 4 rumenjaki
 6. sladkor
 7. 500 ml jogurta
 8. 4 banane
 9. 1 limona
 10. metini listi
Navodila
 1. Večer preden nameravamo pito speči, vzamemo cedilo in gazo ali krpo. Gazo damo v cedilo in nanjo zlijemo jogurt. Jogurt nato zavijemo z robovi krpe (ali z novo krpo) in vse skupaj obtežimo čez noč.
 2. Pripravimo krhko testo za pite, ga damo v pekač in obtežimo. Pečemo na 160°C - 15 minut in nato še 5 minut brez obtežitve. Testo pustimo, da se ohladi.
 3. Smetano in mleko z dodanim sladkorjem počasi segrejemo do vrelišča. Dodamo rožičevo moko, ki smo jo prej raztopili v petih žlicah mrzlega mleka. Medtem stepemo rumenjake z malo sladkorja. Mešanico mleka, smetane in rožičeve moke odstavimo z ognja, nekaj sekund pustimo in nato ob stalnem mešanju zlijemo čez rumenjake.
 4. Pečico segrejemo na 130°C, tekočo maso vlijemo v pečeno testo in vse skupaj pečemo še okrog 50 minut. Pita je pečena, ko se krema strdi, vendar se v sredini še malo trese. Pito popolnoma ohladimo, najprej na sobno temperaturo in nato še v hladilniku.
 5. Jogurt, ki je bil celo noč obtežen, je postal bolj trd in suh. V posodi ga zelo previdno vmešamo s pasirano banano, limoninim sokom in metinimi listi. Pazimo, da ne uničimo strukture strjenega jogurta. Po želji lahko dodate tudi med, sladkor, borovnice, jagode, ipd. Kremo nato namažemo na ohlajeno pito.
 6. Svežo banano narežemo na rezine, jih malo namočimo v limonin sok in jih položimo na pito. V sredino smo položili še karamelizirane banane, ki jih pripravimo tako, da sladkor v posodi segrevamo toliko časa, da nastane karamela. Karamelo nato prelijemo čez koščke banan in pustimo čez noč.
Mačji nasveti
 1. Pri pripravi jajčne kreme je zelo pomembno, da mleko in smetana nista prevroča, saj lahko rumenjak zakrkne. Bolj natančno in skrbno kot boste vmešali rumenjake, bolj gladka bo krema.
 2. Jajčne in druge kreme ohlajamo počasi zato, da preprečimo nastajanje razpok.
 3. Alternativa odcejenemu jogurtu je neodcejen jogurt, ki mu dodamo nekaj želatine,agar-ja, ksantan gumija ali kar rožičevega gumija. Če dodamo želatino pazite, da dodate le limonino lupinico, saj se zaradi citronske kisline želatina ne bo strdila.
 4. Odcejen jogurt je odlična sladica tudi brez dodatkov.
 5. Pri pripravi karameliziranih banan vročo karamelo polijemo čez surove banane. Karamela se najprej strdi, nato pa jo vlaga iz banan počasi raztopi.
Mačje pite http://macjepite.si/