Pita s piščancem in porom

Prihajajo časi, ko si zaželimo bolj domačih jedi za dušo, ki te prijetno pogrejejo. Ob hladnejših dnevih si pogosto pripravimo juho s piščancem in porom, sedaj pa smo to spremenili v pito.

Ker smo si želeli malo bolj kremne pite, smo jušni osnovi dodali še malo kisle smetane, v testo pa naribali sir. Piščanec, ki se je najprej kuhal v jušni osnovi, je super mehak in se ga z lahkoto raztrga na manjše koščke, na hitro sautiran por in zelena, pa ohranita svoj okus.

Recept: Pita s piščancem in porom
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
45 hr
Čas kuhanja
2 hr
Skupni čas
2 hr 45 min
Čas priprave
45 hr
Čas kuhanja
2 hr
Skupni čas
2 hr 45 min
Sestavine
 1. piščančja prsa s kostjo (lahko tudi kakšni drugi kosi piščanca oz. cel piščanec)
 2. česen
 3. 1 večji por
 4. 3 stebla zelene
 5. kisla smetana
 6. žlica moke
 7. sol
 8. poper
 9. timijan
 10. trdi sir
Navodila
 1. Začnimo z jušno osnovo. V posodo položimo prsa in jih zalijemo z vodo, da so ravno pokrita, začinimo po želji in pustimo kuhati dobro uro oz. da je meso mehko kuhano.
 2. Meso vzamemo iz juhe, jušno osnovo pa pustimo, da vre naprej in se reducira.
 3. Meso nato razkosamo na manjše koščke in ga pustimo na strani.
 4. Narežemo por in zeleno ter na hitro vržemo v ponev z maslom, nato dodamo še meso in prelijemo s preostalo jušno osnovo in pustimo kuhati slabih 5 minut. Nato spet precedimo suhe dele od jušne osnove.
 5. Zelenjavo in meso prestavimo v malo globlji pekač. V jušno osnovo pa vmešamo sprva žlico moke, nato pa še kislo smetano, da nastane gosta kremasta omaka.
 6. Omako nato prelijemo čez zelenjavo in piščanca, čez pa položimo krhko testo, ki smo mu dodali malo naribanega trdega sira.
 7. Pečemo na 160 °C približno 30 minut.
Mačji nasveti
 1. Nekako velja pravilo, da za tovrstne pite ne potrebujete narediti dna iz krhkega testa. Mi smo tako le pokrili pito s testom. Seveda pa ste tu lahko zelo kreativni, namesto testa lahko npr. naredite kvašene kroglice, krompir, listnato testo, ...
Mačje pite http://macjepite.si/