Pita na rimski način – svinjina in marelice

Pita na rimski način – svinjina in marelice

Doma imamo eno prav fino kuharico, ki se ukvarja z recepti skozi obdobja. Začne se z zgodnjo kameno dobo in obdela različna obdobja do visokega srednjega veka. V njej se najde mnogo zanimiv receptov, kombinacij in sestavin. Med drugim je tudi recept za svinjski golaž z marelicami – ta jed naj bi bila značilna za obdobje rimskega cesarstva. Iz tega časa so tudi prvi kakovostni zapisi o načinih priprave jedi oz. kot bi jim danes rekli recepti.
Mi smo vzeli recept za omenjeni golaž in ga servirali v obliki pite.

Recept: Pita na rimski način
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
45 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Čas priprave
45 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Sestavine
  1. pirino krhko testo za pite
  2. 500 g svinjine
  3. 180 g marelic
  4. 1 čebula
  5. poper
  6. koriander
  7. kumina
  8. sol
  9. oljčno olje
  10. liquamen oz. ribja omaka (lahko vzamete tajsko)
  11. vinski kis
  12. belo vino
  13. passum
  14. med
Navodila
  1. Začnemo s pripravo mesa in sicer narežemo svinjino na manjše koščke. Te nato na hitro popečemo na vročem oljčnem olju in zalijemo s kozarcem vina, žlico ribje omake in passumom.
  2. Dodamo fino nasekljano čebulo in začimbe. Vse skupaj kuhamo pri odkriti posodi slabe dve uri. Po tem času dodamo na četrtine razrezane marelice. V kolikor uporabljate suhe marelice, jih raje dodajte že na začetku. Vse skupaj kuhamo še 15 minut in po potrebi dodamo še med in sol.
  3. Ko se masa ohladi, jo prestavimo že v naprej s testom obdan pekač in pito zapremo. Pečemo na 160°C okvirno 45 minut.
Mačji nasveti
  1. Passum je vino iz rozin, ki ga lahko pripravimo tudi doma, vendar mora stati nekaj dni. Pripravimo ga iz dveh delov rdečega vina in enega dela rozin. To pustimo stati vsaj tri dni. V kolikor nimate časa, lahko to sestavino tudi izpustite.
Mačje pite http://macjepite.si/