Pita 08/15

Pita 08/15

Pridejo dnevi, ko nisi čisto prepričan, kaj bi skuhal ali jedel in veš, da bi čisto sedlo nekaj povprečnega, a vseeno okusnega. Ni potrebno vsak dan jesti nekaj nenavadnega, odštekanega, inovativnega, včasih pač paše nekaj povprečnega. Izraz 08/15 (Nullachtfünfzehn) prihaja iz Nemčije in označuje ravno to – nekaj povprečnega.

macje pite0008

Zanimivo je, da naj bi ta izraz izviral iz imena mitraljeza MG 08/15, ki so ga prvič uporabili med prvo svetovno vojno. Zakaj in kako je prišlo do posplošitve izraza, pa obstaja več teorij, vendar vse v navezavi z omenjenim mitraljezom. Med drugim naj bi bilo to prvo enotno strelno orožje vojakov Nemškega rajha, kar je olajšalo menjavo rezervnih delov.

Dandanes verjetno malokdo ve za izvor izraza in se ga uporablja vsakodnevno za poimenovanje povprečnih, nič posebnih in navadnih zadev … v angleščini bi temu lahko preprosto rekli “basic”.

In tako vam danes predstavljamo eno preprosto pito, ki načeloma zadovolji vsak okus, predvsem pa jo priporočamo, da se jo ponudi tistim morda malo bolj konzervativnim, ki raje ostajajo v varnem objemu sestavin in jedi, ki jih poznajo.

Recept: Pita 08/15
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Sestavine
 1. krhko testo
 2. 0,4 kg mletega mesa
 3. 1 korenje
 4. čebula
 5. česen
 6. 1 krompir
 7. 1 paprika
 8. začimbe (sol. poper, muškatni oreh, paprika v prahu)
 9. pelati
Navodila
 1. Najprej sesekljamo kar radodarno količino čebule. Medtem, ko segrevamo ponev z oljem, že v naprej na manjše dele razrežemo tudi korenje, papriko in krompir.
 2. Ko se ponev dobro segreje, sprva popražimo čebulo, dokler ne postane steklena, nakar dodamo mleto meso. Na tem mestu dodamo tudi začimbe.
 3. Kmalu začne prijetno dišati po začimbah, vendar se vonj rahlo razblini, ko dodamo zelenjavo in jo zalijemo z malo vode. Potrebno je dati toliko vode, da je ves krompir vsaj malo prekrit, hkrati z vodo lahko dodamo tudi nekaj pelatov.
 4. Vse skupaj kuhamo pri manjšem ognju toliko časa, da se krompir zmehča in da večji del tekočine povre. Po potrebi še začinimo in počakamo, da se masa rahlo shladi, preden jo prestavimo v pekač s testom.
 5. Pečemo okvirno 45 minut na 180 °C.
Mačji nasveti
 1. Naš predlog je, da tovrstne pite naredite popolnoma zaprte, tj. da v celoti prekrijete pito s testom, saj se v pečici ne bo izsušila.
Mačje pite http://macjepite.si/