Medenka

Medenka

Med je čudovita zadeva, ki ima toliko pozitivnih lastnosti, da jih ne bi niti poskušali našteti vseh. Uporabljamo ga lahko tako pri napitkih, kot pri pripravah vseh možnih jedi in je odličen nadomestek sladkorja. Mi smo ga seveda poskusili v obliki pite.

Med naj bi začeli zbirati že pred 8.000 leti, kot to nakazujejo jamske poslikave v Valenciji, vendar pa je najstarejši najden ostanek medu star približno 5.000 let. Tega so našli v grobnici v današnji Gruziji. Baje bi lahko ostanke, ki so jih našli arheologi, še vedno uživali, saj zaradi majhne vsebnosti vode v medu večino mikroorganizmov ne more rasti in posledično med ne začne plesneti ali postane kako drugače dotrajan.

macje pite0006

Pred kratkim smo tako v roke dobili kar veliko število satij, ki so bila obložena z medom. Satje je tisti element panja, kjer čebele zbirajo med in cvetni prah ter seveda gojijo zalego. Naše delo je bilo, da nekako iz satja zberemo med. To smo počeli z najrazličnejšimi metodami, saj nismo imeli pri roki centrifuge, s katero se običajno opravlja tovrstno delo. Po parih dneh lepljivih prstov in še marsičesa drugega, nam je uspelo zbrati kar zavidljivo število kozarcev medu, ki sedaj čakajo na nadaljnjo uporabo.

Enega izmed kozarcev smo se odločili eksperimentalno uporabiti pri peki pite, ki smo jo poimenovali Medenka. Današnja pita je v resnici zelo preprosta. Za recept, ki vam ga bomo predstavili, pa vam bomo na koncu izdali že nekaj izboljšav, ki so se nam utrnile in jih bomo upoštevali ob naslednji peki.

Cilj nam je bil najti čim boljši nosilec za med, za kar se je zdela neke vrste skuta optimalna. Ker do sedaj še v nobeni piti nismo uporabili zrnate, smo se odločil za slednjo – malo je pa potrebno eksperimentirati!

Ker med zaradi svoje sestave karamelizira hitreje kot navaden sladkor in sicer že pri približno 70 °C, iz pečice dobimo čudovito po karameli in medu dišečo pito.

Zaradi izbora sestavin je še vedno malo mehka, ko jo vzamemo iz pečice, zato je treba malo počakati, da se je ohladi in strdi, preden se jo poskusi.

Recept: Medenka
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 5 min
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 5 min
Sestavine
  1. krhko testo
  2. cca 2 dcl domačega medu
  3. 0,5 kg zrnate skute
  4. jajce
  5. muškatni oreh
  6. 1 dcl smetane
Navodila
  1. Sprva v posodo stresemo skuto in jo dobro premešamo, da se zrna malce razbijejo in masa ni popolnoma grudasta.
  2. V naslednjem koraku dodamo našo sestavino dneva - domači med. Pri tem postopku smo se držali razmerja 2:1, vendar vse precej od oka.
  3. Nato smo dodali jajce, ki smo ga pred tem umešali, ter kanček sladke smetane. Ko maso dobro premešamo, po okusu dodamo še muškatni oreh. Seveda bi na tem mestu lahko dodali še kakšne druge začimbe, npr. cimet, kardamom, janež ipd.
  4. Nato ulijemo maso v formo za pite, kjer je bilo že položeno testo in jo postavili v pečico pri 180 °C za 50 minut.
Mačje pite http://macjepite.si/