Marelična pita z mandlji

Sedaj je pravi čas za slastne marelice, ki so tako zrele, da zadostijo še vsako potrebo po sladkem. Tudi mi smo dobili svoj paket briških marelic, jim dodali malo mandljev in spremenili v res okusno poletno pito.

Sprva niti nismo vedeli, kaj točno bi ustvarili. Na eni izmed delavnic, ki smo jo organizirali z Ljubljanskim loncem, smo naredili res preprosto marelično pito. Marelice smo le narezali, jih po želji začinili in spekli. Tokrat pa smo si zaželeli morda kanček bolj “zahtevno” pito, kjer se pod čudovito sladko mandljasto skorjo skriva plast pireja iz svežih marelic.

Recept: Marelična pita z mandlji
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 20 min
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 20 min
Sestavine
 1. 1 kg marelic
 2. 1 dcl kondenziranega mleka
 3. 2 dcl sladke smetane
 4. 1 jajce
 5. pest mandljev
 6. limona
 7. žlica moke
 8. sol
 9. sladko krhko testo za pite
Navodila
 1. Medtem ko krhko testo počiva v hladilniku, se lotimo priprave polnila. Najprej olupimo marelice. Na stran jih damo toliko, da bomo lahko potem s polovičkami prekrili pito.
 2. Preostale marelice na drobno nasekljamo, jih zalijemo z malo limoninega soka, da nastane neke vrste pire in pustimo na strani.
 3. V posodi zmešamo smetano, kondenzirano sladko mleko in jajce, dodamo malo soli in po potrebi žlico moke. Za boljši okus dodajte še malo nasekljanih mandljev.
 4. Sedaj pripravimo testo, ki ga položimo v pekač. Sprva "zalijemo" dno z nasekljanimi marelicami, na njih pa položimo polovičke marelic. Vse zalijemo s kremo, vendar pazimo, da se polovičke marelic še vedno vidi.
 5. Po želji lahko dodate še nekaj celih mandljev.
 6. Vse skupaj pečemo na 160 °C okvirno 50 minut.
Mačji nasveti
 1. Marelice boste najhitreje olupili tako, da malo zarežete kožo, nato pa vržete za nekaj trenutkov v vrelo vodo. Koža se bo tako brez težav olupila.
 2. Namesto sladkega kondenziranega mleka, lahko dodate malo več smetane in sladkor.
 3. Za spodnjo plast marelic, lahko uporabite tudi suhe marelice.
Mačje pite http://macjepite.si/