Krhko testo za pito brez jajca

Krhko testo za pito brez jajca

Ne moremo imeti dobre pite brez dobrega testa in do sedaj o njemu nismo zapisali skoraj nič. Vendar mislimo, da je že skrajni čas, da eno objavo posvetimo nosilnemu delu pite.

Skozi naše dolgotrajno ustvarjanje smo preizkusili kar nekaj različic testa in spodaj vam bomo podali enega izmed klasičnih receptov za pite, ki ga uporabljamo tudi mi.

Za dobro testo so ključni tri dejavniki: 1) izbira moke, 2) razmerje masla in moke in 3) temperatura!

Tako smo s preizkušanjem prišli do zaključka, da je najbolj primerna moka za peko pit pšenična tip 500 in sicer mehka. Možno je uporabljati tudi druge vrste mok, npr. ajdovo, vendar se bomo temu posvetili en drug dan in danes predstavili le klasičen recept.

Recept: Krhko testo brez jajca
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
15 min
Čas priprave
15 min
Sestavine
  1. 250 g moke  (mehka tip 500)
  2. 130 g masla
  3. voda
  4. sol
Navodila
  1. Testo začnemo pripravljati tako, da naprej presejemo moko v posodo in ji dodamo ščepec soli. Nato iz hladilnika vzamemo maslo in ga sproti režemo na manjše koščke in s prsti hitro drobimo v moko. Tu je ključno, da se masla ne dotikamo preveč in ga po nepotrebnem topimo. Maslo naj bo tudi skozi potek obdelave vedno hladno oz. stremimo k temu.
  2. Ko nadrobimo maslo, začnemo mesti in po potrebi vlijemo malo hladne vode. Načeloma bi pri zgoraj omenjenih količinah potrebovali slabe pol decilitra vode. Testo mesimo toliko časa, dokler ne nastane rahlo drobljivo, vendar homogeno.
  3. Posodo s testom pokrijemo s prtičkom in pustimo počivati testo v hladilniku, vsaj kakšno uro. Po eni uri ga lahko vzamemo ven in ponovno pregnetemo, nato pa z valjarjem sploščimo na približno 0,5 cm debeline in prestavimo v namaščen pekač za pite.
  4. Takšno testo lahko samostojno spečemo v pečici brez polnila, tako da vsujete npr. fižol in s tem preprečite, da bi se napihnil ali pa preizkusite kakšnega izmed naših drugih receptov.
Mačji nasveti
  1. V kolikor imate dovolj časa, je priporočljivo, da testo vsaj pol ure pustite v zamrzovalniku oz. kakšno uro v hladilniku pred nadaljnjo uporabo.
Mačje pite http://macjepite.si/

1 comment on “Krhko testo za pito brez jajcaAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.