Krhko testo z mandlji

Krhko testo z mandlji

Kakor smo obljubili, bomo začeli tudi s pisanjem dodatnih receptov za različne vrste testa, ki se ga lahko uporabi pri peki pit. Tokrat vam predstavljamo eno izmed variacij za sladke pite in sicer testo z oreščki, v konkretnem primeru spodaj z mandlji. 

macje pite0045

V resnici lahko vzamete katerekoli oreščke želite in jih na ta način vmešate v testo, ki bo tako bolj bogatega okusa ter bolj drobljiv.

 

Seveda obstaja več variacij tudi za testo iz mandljev – sami zmeljete oreščke, vzamete mandljevo moko ipd. V tem primeru vam predstavljamo recept za testo iz zdrobljenih mandljev, ki se odlično prileže k različnim sladkim kremnim pitam.

Recept: Krhko testo z mandlji
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr
Čas priprave
1 hr
Sestavine
 1. 150 g gladke moke
 2. 50 g zmletih mandljev
 3. 100 g masla
 4. 1 rumenjak
 5. 50 g sladkorja v prahu
 6. ščepec soli
Navodila
 1. V kolikor imate še cele neolupljene mandlje, predlagamo, da jih namočite v vrelo vodo za dobre pol ure, saj se bodo potem brez problema olupili. Ko jih imate olupljene, jih fino zmeljite - lahko na roko v terilniku, vendar je zagotovo lažje z mešalnikom.
 2. Preden začnemo mesti testo, je priporočljivo, da maslo narežemo na manjše koščke in postavimo nazaj v hladilnik, saj se tako ne bo stopilo prehitro.
 3. Sprva zmešamo moko s sladkorjem v prahu in oreščki, dodamo moko. Ko smo zmešali vse suhe sestavine, dodamo maslo in ga na hitro s prsti zdrobimo. Lažje je seveda to storiti z mešalnikom. Šele nato dodamo rumenjak in vse skupaj premešamo, da se rumenjak porazdeli po celi masi.
 4. Po potrebi dodamo kakšno žlico vode, vendar ni nujno. V posodi bi sedaj morala biti neke vrste groba moka, vse skupaj stresemo na čisto večjo površino in z dlanjo pritiskamo po mešanici ob površino. S tem dosežemo, da se maslo splošči in zmeša z moko, vendar pa se ne stopi pretirano. To delamo toliko časa, dokler se ne zdi, da je maslo dobro vmešano v moko. Vse skupaj spravimo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati v hladilniku.
 5. Ko testo vzamemo iz hladilnika, je primerno za nadaljnjo uporabo. Nam najljubša je trenutno kombinacija s kokosom.
Mačje pite http://macjepite.si/