Koromuch pita

Koromuch pita

Tokrat vam predstavljamo … pa recimo temu, bolj zdravo varianto slane pite, ki je zasnovana iz pirine moke in koromača.

Že nekaj časa smo želeli objaviti recept, kjer bo osnovno testo za pite iz kakšne druge bolj zdrave in polnovredne moke. Po krajšem razmisleku, smo se nato odločili za piro, saj zaradi vsebnosti določenih aminokislin pripomore k izboljšanju imunskega sistema, ki je v zimskih mesecih precej na udaru. Ker je pira težja moka, kakor npr. bela pšenična, smo morali tudi premisliti, kakšen nadev bi dobro komplementiral naši izbiri – na koncu smo izbrali koromač, ki je po okusu bolj svež, med drugim pa naj bi pomagal pri problemih z dihali.

Torej izbrali smo eno zdravo kombinacijo, ki je odlična za zimske mesece, ko nam pade imunski sistem, začnemo kašljati in smrkati! Pa še okusna je!

Recept: Koromuch pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Sestavine
 1. krhko testo iz pirine moke
 2. 1 - 2 koromača
 3. čebula
 4. česen
 5. limona
 6. 0,1 dcl smetane za kuhanje
 7. parmezan
Navodila
 1. Začnimo pri testu, ki bo tokrat malo drugačen. Vseeno se lahko držite našega recepta za krhko testo, vendar zamenjajte pšenično moko s pirino. Morda bo za isti učinek potrebno malenkost več vode, vendar se načeloma izdela po istem principu z enakimi razmerji.
 2. Nato začnemo pripravljati nadev in sicer se vse začne pri temu, da se čebulo in koromač nareže na tanke krhlje. Ko se maslo v ponvi segreje, sprva pražimo čebulo dokler ne karamelizira in šele nato dodamo koromač.
 3. Počakamo, da se koromač poduši in dodamo začimbe. Mi smo se odločili za svež česen, sol, poper in papriko. Potem še malo pečemo in na koncu zalijemo s kančkom smetane za kuhanje in dodamo malo limoninega soka.
 4. Maso vlijemo v pekač, kjer je že položen testo, po vrhu posujemo še malo narezanih trših vrhnjih delov koromača. Vse skupaj pečemo na 180 °C približno 45 minut.
 5. Ko je pita spečena, lahko po vrhu posujemo še mešanico nasekljanih listnatih delov koromača, naribanega parmezana in sveže limonine lupine. Postrežemo še vroče.
Mačje pite http://macjepite.si/