korenček malo drugače pita

Korenček malo drugače pita

Pri pitah je najboljša zadeva to, da lahko skombiniraš najrazličnejše sestavine, ki jih imaš doma in pustiš kreativnosti prosto pot. Tako smo pred kratkim spekli pito s korenjem, medom, žajbljem in pomarančo.

macje pite0038

V resnici se je vse začelo s korenjem, nato pa smo postopoma v kreativnem procesu dodali še ostale sestavine, ki so okus popolno zaokrožile v nekaj, kar je težko opisati z besedami.

K piti se odlično prileže zeleni čaj (npr. China gun powder) in pa dobra knjiga. Četudi je v njej kar nekaj žajblja, pomaranča lepo zaokroži okus, prav tako ji gre zahvala, da nam na koncu v ustih ostane svež okus, ki nas premami po še enem koščku.

Recept: Korenček malo drugače pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
25 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 25 min
Čas priprave
25 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 25 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. korenje (cca 400 g)
 3. med (po okusu)
 4. smetana (slabe 2 dcl)
 5. jajce
 6. žajbelj
 7. bio pomaranče
 8. Cointreau (pomarančni liker)
Navodila
 1. Predlagamo, da vzamate bio korenje, ki ga lahko le dobro zdrgnete pod vodo, po želji pa tudi olupite. Ko ga narežemo na manjše koščke, ga skupaj z nekaj lističi posušenega žajblja kuhamo v zelo malo vode. Žajbelj vzamemo po kakšnih petih minutah ven in ga nasekljamo, medtem ko korenje skuhamo do mehkega.
 2. Mehko korenje, ki smo ga odcedili, nato skupaj z malo smetane in nasekljanim žajbljem s paličnim mešalnikom spremenimo v gladko maso. Sedaj lahko dodamo še jajce, ki bo poskrbel za strukturo pečene pite, ter med, ki bo glavno sladilo.
 3. Na koncu dodamo nastrgano pomarančno lupino ter pokrovček cointreuja.
 4. Ker gre za precej mokro maso je dobro testo v pekaču predhodno dati za cca 10 minut v pečico ter šele nato vliti korenčkovo maso. Vse skupaj pečemo približno 50 minut na 160 °C.
Mačji nasveti
 1. V kolikor niste ljubitelji likerjev, lahko dodate malo soka iztisnjene pomaranče.
Mačje pite http://macjepite.si/