Korencek cheesecake pita

Korenček cheesecake pita

Tokrat smo se odločili na krožnike pričarati Korenček cheesecake pito! Korenčkast del je zagotovo navdihnila velika noč, ki je pred nami. Četudi pri nas morda korenje ne povežemo takoj z veliko nočjo, so pa jedi iz korenja, predvsem sladke, tradicionalne v Nemčiji.

Zakaj korenje za veliko noč se vprašate? Iskreno povedano, ne vem točnega odgovora, vendar tako kot se pri nas na mizo za veliko noč postavi potico, se v Nemčiji pač korenčkov kolač (seveda to ni edina vrsta kolača, je pa precej tipičen). Ena izmed teorij pravi, da korenje predstavlja žeblje. Po drugi strani gre pa za sezonsko zelenjavo, ki je še prezimila, vsebuje dovolj sladkorjev in se jo lahko uporabi tudi za kolače ipd. Poznate morda še kakšno drugo razlago? Z veseljem bi jo slišali.

Korencek cheesecake pita

No … ker pa je “tradicionalni” korenčkov kolač bolj suh, smo želeli narediti neko kombinacijo, ki dobro deluje tudi v obliki pite. Morda ste že opazili, vendar lahko najdete na našem blogu kar nekaj receptov za cheesecake in tudi tokrat smo videli rešitev v kombinaciji korenčkaste mase s cheesecake maso. 

Malo smo pa se seveda preigravali še z okrasitvijo pite. Na različnih spletnih straneh smo našli kar nekaj navodil za izdelavo čokoladnih jajc. Delovalo je precej preprosto in smo seveda morali poskusiti še sami. Iskreno povedano … ni čisto tako preprosto kot deluje na spletu, je pa precej zabavno! Če imate na voljo dovolj časa in vam je morda vseeno za rezultat, vam priporočamo, da se lotite izdelave. Nam zagotovo ni bilo žal.

Recept: Korenček Cheesecake pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
40 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 40 min
Čas priprave
40 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 40 min
Sestavine
  1. krhko testo
Korenčkova maso
  1. 100 g moke
  2. 1 pecilni prašek
  3. 1 dcl olja (repica)
  4. čežana enega jabolka (cca 100 g)
  5. 100 g sladkorja
  6. ščepec soli
  7. cimet
  8. muškatni orešček
  9. 2 jajci
  10. 150 g fino naribanega korenja
Cheesecake masa
  1. 200 g sirnega namaza
  2. 100 g sladkorja
  3. 2-3 žlice moke
  4. 2 jajci
  5. 100 g kisle smetane
Čokoladna jajčka
  1. bela čokolada
  2. temna čokolada
  3. modelčki za jajčka
Navodila
  1. Medtem ko krhko testo počiva v hladilniku, lahko pripravimo obe masi.
Korenčkova masa
  1. Sprva pripravimo čežano, tako da jabolko narežemo na manjše koščke in ga skuhamo z malo vode do mehkega.
  2. V posebni posodi skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in začimbe. V drugi posodi pa olje, čežano in sladkor.
  3. Počasi dodajamo prvo mešanico, na koncu pa dodamo še fino naribano korenje. Dobro premešamo.
Cheesecake masa
  1. Skupaj zmešamo sirni namaz in sladkor, dodamo moko ter dobro premešamo.
  2. Jajca dodajamo enega za drugim in vedno vmes dobro premešamo, na koncu pa vmešamo še kislo smetano.
Priprava pite
  1. Masi izmenično vlivamo v pekač, kjer je že položeno krhko testo. Zadnja plast naj bo cheesecake masa.
  2. Pečemo na 170 °C okvirno 60 minut. Po 45 minutah raje preverite pito, v kolikor se je preveč zapekla, jo pokrijte z alu folijo in pecite še 15 minut.
Dekoracija
  1. Pripravimo modelčke za jajčka. Nasekljamo čokolado na manjše koščke in začnemo s tempiranjem oz. topljenjem čokolade.
  2. V kolikor želimo narediti "marmorina" jajčka, naprej z eno vrsto čokolade le prelijemo nekaj linij čez notranji del modelčka in postavimo v zamrzovalnik za nekaj minut.
  3. Ko vzamemo modelčke iz zamrzovalnika, vzamemo čopič in z drugo vrsto čokolade namažemo notranji del modelčka, nato ponovno postavimo v zamrzovalnik. To ponovimo trikrat.
  4. Ko se zadnja plast strdi, previdno vzamemo polovičke čokoladnih jajčk iz modelčkov.
  5. V kolikor želite imeti celo čokoladno jajce, premažite robove polovičk s stopljeno čokolado in ju zlepite skupaj.
Mačji nasveti
  1. Masi imata različno gostoto, zato predlagamo, da ne prelivate le masi eno čez drugo. Raje vzemite žlico in naredite nekaj kupčkov ene mase in nato druge. Na koncu pa previdno zalijte s cheesecake maso.
  2. Pita med peko precej naraste, vendar nato tudi uplahne, ko se shladi.
  3. Pred dekoracijo pite, se mora le ta popolnoma ohladiti.
  4. Kar se tiče modelčkov za čokoladna jajca imate več opcij. Ena možnost je, da kupite silikonske modelčke, ki so namenjeni prav temu. Druga pa, da v trgovini s hobi programom kupite plastična prozorna jajčka, ki se jih v resnici uporablja v bolj dekorativne namene. Slednjo možnost smo izbrali mi.
Mačje pite http://macjepite.si/