Kavna torta

Kavna torta

Tokrat smo pripravili nekaj malo drugačnega in sicer kavno torto. Čas priprave te torte je sicer kratek, vendar je pomembno, da jo pustimo stati v hladilniku vsaj nekaj ur. Postopek zajema le kratko pečenje v pečici, večinoma pa so sestavine surove ali skuhane na vodni kopeli.

Kot boste videli je torta, kljub drugačnemu postopku priprave, preprosta. Sestavine so zelo osnovne, zato marsikomu tudi obisk trgovine ne bo potreben. Popolna torta za nedeljsko popoldne!

Recept: Kavna torta
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Skupni čas
1 hr
Skupni čas
1 hr
Sestavine za testo
  1. 250 g piškotov
  2. 100 g sladkorja
  3. 100 g stopljenega masla
  4. instant kava
  5. začimbe po želji
Sestavine za nadev
  1. 200 g temne čokolade
  2. 6 jajc
  3. 2,5 dl smetane
  4. 2 lističa želatine
  5. sladkor
  6. instant kava
Navodila
  1. Za začetek si pripravimo vse kar bomo potrebovali. Nekaj žličk želatine namočimo v mrzli vodi.
  2. Piškote zdrobimo v mešalniku ali pa jih damo v vrečko in si pomagamo z valjarjem. Zdrobimo jih precej na drobno, vendar ne v »moko«. V posodo damo piškotne drobtine in dodamo malo sladkorja v prahu (po okusu).
  3. Stopljeno maslo lahko skupaj z instant kavo vlijemo takoj, vendar smo se sami lotili še enega vmesnega koraka. Maslo smo segreli na majhnem ognju in dodali palčko cimeta in nekaj nageljnovih žbic. To smo kuhali 20-25 minut in s tem naredili infuzijo začimb v maslu. Nežne vonjave cimeta in žbic so napolnile kuhinjo in, po dodatku v piškotne drobtine, dodale nov okus piškotom.
  4. Ko maslo in instant kavo vlijemo v piškote vse skupaj premešamo. Masa se bo morda zdela presuha vendar se, če upoštevamo količino sestavin (2:1= piškoti:maslo), ne moremo zmotiti. Testo dobro potlačimo na dno izbranega modela za pite ali torte in pečemo na 180°C 7-10 min.
  5. Medtem se lotimo nadeva. Pripravimo si vodno kopel (v manjšo posodo damo vodo, ki jo zavremo, nanjo pa položimo večjo posodo, ki stoji tako, da se vode ne dotika ali pa se je dotika le malo). Na vodni kopeli stopimo čokolado, ki smo ji dodali pol skodelice vode in dodamo instant kavo. Zmes pustimo da se malo ohladi.
  6. Ponovno si pripravimo vodno kopel. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake in nekaj sladkorja kuhamo na vodni kopeli toliko časa, da nastane gosta zmes (začnejo se prijemati kuhalnice). Dodamo želatino in mešamo, da se stopi.
  7. Rumenjake in čokolado zmešamo in zmes ohladimo. Medtem stepemo sladko smetano in beljake (z malo sladkorja). Smetano in beljake vmešamo v čokoladno zmes.
  8. Nadev razporedimo po testu in torto postavimo v hladilnik za nekaj ur.
Mačje pite http://macjepite.si/