Japonski Cheesecake

Kot ste verjetno že opazili, smo veliki ljubitelji različnih cheesecake-ov in drugih sirnih dobrot. Pred kratkim smo zasledili recept za zelo popularno japonsko različico cheesecaka, ki je v osnovi souffle iz kremnega sira. To je osnoven recept, ki ga lahko prilagodite svojemu okusu.

Recept: Japonski Cheesecake
Porcije 1
Japonski Cheesecake
Pustite oceno
Print
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 20 min
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
1 hr
Skupni čas
1 hr 20 min
Sestavine
 1. 150 g kremnega sira
 2. 40 g kisle smetane
 3. 30 g masla
 4. 3 jajca
 5. 30 g moke
 6. 50-100 ml mleka
 7. 60 g sladkorja
 8. Borovnice ali drugi gozdni sadeži
Navodila
 1. Preden začnemo z mešanjem sestavin, si pripravimo pekač za torte (za navedeno količino sestavin uporabite pekač premera 18-20 cm) in večji pekač v katerem bo stal pekač za torte. Aluminijasto folijo ovijemo okrog pekača za torte in pazimo, da je čim bolj vodotesna (če imate pekač brez snemljivega dna, folije ne potrebujete). Manjši pekač nato položimo v večjega.
 2. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V posodi dobro zmešamo kremni sir, kislo smetano, maslo, rumenjake in moko. Počasi dodajamo mleko (količina mleka je odvisna od tega kakšen kremni sir imamo). Pazimo, da v masi ni grudic.
 3. V drugi posodi stepemo beljake, ki jim postopoma dodajamo sladkor. Ko beljaki tvorijo trdne vršičke prenehamo s stepanjem.
 4. Tretjino beljakov vmešamo v maso s kremnim sirom in nato dodamo še tretjino beljakov, ki jih previdneje vmešamo. Na koncu vmešamo še preostanek beljakov, vendar tokrat pazimo, da mešamo zelo previdno, saj želimo, da masa ostane zračna.
 5. Maso vlijemo v pekač za torte, ki je tesno ovit z aluminijasto folijo. V večji pekač nato vlijemo vročo vodo, ki naj sega do polovice pekača z maso.
 6. Torto damo v segreto pečico na 160°C za 10 minut, nato pa zmanjšamo temperaturo na 145-150°C in pečemo še vsaj 45 minut. Ko torto prebodemo mora biti v sredini suha.
 7. Po vrhu namažemo borovničevo marmelado, ki smo jo pripravili tako, da borovnice nekaj minut kuhamo s poljubno količino sladkorja. Torto hladimo vsaj 3 ure.
Mačji nasveti
 1. V tem receptu gre za peko v vodni kopeli, kar pomeni, da se bo torta pekla le z zgornje strani, spodaj pa se bo »kuhala«. S tem postopkom dosežemo, da bo torta izjemno sočna in rahla.
 2. Sestavine pred uporabo segrejte na sobno temperaturo.
 3. Količina mleka v receptu je odvisna od konsistence kremnega sira, če imamo bolj suh sir dodamo več mleka.
 4. V maso lahko dodamo tudi strok vanilije ali kakšno drugo aromo.
 5. Torta bo med peko zelo narasla, zato pazimo, da imamo v pečici dovolj prostora.
 6. Po končani peki se testo počasi skrči in sesede, skoraj na volumen, ki je enak masi pred peko.
 7. Kot pri večini receptov z majhnim številom sestavin je tudi tu pomembno, kakšne sestavine uporabimo. Priporočamo uporabo kvalitetnih domačih mlečnih izdelkov in jajc.
Mačje pite http://macjepite.si/