Jagodna pita s črnim poprom

Jagodna pita s črnim poprom

Trenutno morda res ni sezona za jagodičevje, vendar so imeli v zamrzovalniku shranjenih še nekaj vrečk jagod z našega vrta, ki smo si jih želeli porabiti in seveda ni boljše oblike, kot da spečemo pito s jagodno kremo. V trgovini smo kupili še paket svežih jagod za dekoracijo in tako smo lahko že isti dan začeli s pripravo.

macje pite0031

Ker zamrznjene jagode niso več tako aromatične kot sveže, smo se odločili, da bomo njihovo aromo okrepili tako, da v kremo dodamo črn poper.

Začimba ob enem okrepi aromo kot tudi doda nekaj zanimive ostrine, kar naredi pito zagotovo bolj posebno.

Pri kremnih pitah je ena velika razlika in sicer, da pripravimo in spečemo testo v naprej. Kar je lahko morda malo bolj zamudno, saj je potrebno tudi počakati, da se testo ohladi pred nadaljnjimi koraki.

Recept: Jagodna pita s črnim poprom
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
35 min
Čas priprave
35 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. dve pesti zamrznjenih jagod
 3. 350 ml mleka
 4. 150 ml smetane
 5. 3 rumenjaki
 6. 100 g sladkorja v prahu
 7. 60 g škroba
 8. temna čokolada
 9. črn poper
 10. sol
 11. nekaj svežih jagod
 12. želatina
Navodila
 1. Priporočamo, da v kolikor imate zamrznjene jagode, kot mi, te odtajate in odlijete odvečno tekočino, nato pa jagode s paličnim mešalnikom spremenite v kremo.
 2. Priprava kreme je bolj natančno delo in osebno smo uporabili enega izmed lažjih klasičnih receptov, ki je primeren za skoraj vse vrste krem. Sprva zmešamo rumenjake z malo mleka (cca 100 ml) in počasi dodamo škrob. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo rahle mase.
 3. Nad vodno kopeljo segrejemo preostalo mleko, smetano in sladkor in sicer grejemo toliko časa dokler se sladkor ne stopi. Moramo paziti, da mešanica ne postane prevroča in načeloma, ko se sladkor stopi oz. začnemo počasi dodajati škrobno mešanico in mešamo toliko časa, dokler se krema ne začne strjevati. Pri tem je včasih potreben biti potrpežljiv in stalno mešati.
 4. Ko se krema zgosti do želene konsistence, dodamo jagodno kremo in slabo čajno žličko zmletega črnega popra. Vse dobro premešamo in krema je končana. Prelijemo jo v formo za pite, kjer že čaka spečeno in ohlajeno testo.
 5. Medtem ko se pita oz. predvsem krema hladi, lahko pripravimo dekoracijo. Mi smo vzeli sveže jagode, ki smo jih narezali na manjše koščke. Prav tako pa smo pripravili malo želirne mešanice. Ko se je krema ohladila, smo sprva položili nanjo jagode, nato pa še zalili z želirno mešanico in tako dobili dodaten lesk.
Mačji nasveti
 1. Neobvezna predpriprava je priprava stopljene temne čokolade s ščepcem soli, s katero nato premažemo pečeno in ohlajeno testo. To boste najlažje naredili s čopičem in pazite, da ni plast predebela, saj bo potem kar izziv prebosti pito z vilico. Tako boste poskrbeli, da krema ne bo zmočila testa.
 2. Namesto škroba lahko pri pripravi kreme uporabite tudi presejano moko.
 3. Načeloma lahko takšno kremo uporabite tudi kot samostojno sladico.
Mačje pite http://macjepite.si/