Jabolčna pita z žajbljem

Jabolčna pita z žajbljem

Jabolčna pita je bila prva pita, ki smo jo pripravili kadarkoli v svojem življenju. Verjetno zato, ker smo imeli doma preveč jabolk in bili naveličani štrudla ter tako želeli jabolka pripraviti še v kakšni drugi obliki. Še vedno imamo radi jabolčno pito, vendar smo se odločili, da se bomo malo preigrali z okusi.

Recept: Jabolčna pita z žajbljem
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 50 min
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 50 min
Sestavine
  1. krhko testo za pite
  2. 800 g jabolk
  3. posušeni žajbljevi listi (dober žajbljev čaj)
  4. posušeni cvetovi kamilice (dober kamilični čaj)
  5. nekaj žlic medu
  6. limona
  7. muškatni orešček
Navodila
  1. Najprej pripravimo krhko testo za pite. Ko je testo počivalo v hladilniku vsaj pol ure, ga razvaljamo, položimo v model za pite in vrnemo v hladilnik.
  2. Medtem ko se testo hladi pripravimo močen čaj. Čez žajbelj in kamilice prelijemo vrelo vodo in pustimo stati vsaj 10 minut. Čaj nato precedimo.
  3. Olupimo jabolka, jih narežemo na manjše kocke in na srednjem ognju kuhamo toliko časa, da spustijo malo vode. Dodamo jim še sladkor in muškatni orešček.
  4. Jabolka, ki so se že malo zmehčala, prelijemo z žajbljevim čajem in kuhamo, dokler večina vode ne izhlapi. Dodamo žlico medu in še malo pokuhamo. Masa ne sme biti preveč mokra.
  5. Ohlajena jabolka damo v testo in jih po želji okrasimo z dodatnimi trakci iz testa.
  6. Pito pečemo 45-50 minut na 160°C.
Mačji nasveti
  1. Ker se testo ne bo peklo vnaprej, je pomembno, da so jabolka in testo hladni.
  2. Količina sladkorja je odvisna od vrste jabolk, ki jih bomo uporabili.
  3. Pito pečemo na dnu pečice. Tako se testo ne bo kuhalo, ampak bo postalo drobljivo.
  4. Pomembno je, da so jabolka dovolj suha preden jih damo na testo, sicer se bo testo na dnu pekača kuhalo.
Mačje pite http://macjepite.si/