Jabolčna pita z breskvami ali marelicami

Jabolčna pita z breskvami ali marelicami

Z jabolčno pito smo se že igrali, vendar se smo želeli preizkusiti še kombinacije z drugim sadjem. Spodaj vam predlagamo dve različici – eno z breskvami in drugo z marelicami. Jabolka so super tudi, ker so praktično v “sezoni” skoraj celo leto.

 

Recept: Jabolčna pita z marelicami oz. breskvami
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr 15 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
2 hr 5 min
Čas priprave
1 hr 15 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
2 hr 5 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. 400 g jabolk
 3. cimet
 4. muškatni orešček
 5. kardamom
 6. sladkor
z breskvami
 1. 300-400 g zrelih breskev
 2. pomaranča
 3. strok vanilije
z marelicami
 1. 300-400 g marelic
 2. meta
Navodila
 1. Pripravimo krhko testo za pite in ga pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo, damo v model za pito, in z vilico na dno naredimo nekaj luknjic. Obtežimo ga s surovim fižolom in pečemo 15-20 minut na 160°C.
 2. Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše kocke. V loncu jih na srednjem ognju dušimo skupaj s sladkorjem, cimetom, kardamomom in muškatnim oreščkom. Po potrebi dodamo malo vode (le toliko, da se jabolka ne zažgejo). Kuhamo jih toliko časa, da del jabolk popolnoma razpade. Maso nato ohladimo.
 3. Medtem pripravimo drugi del pite.
Za breskovo pito
 1. Breskvam zarežemo lupino, jih polijemo z vročo vodo in jih olupimo. Narežemo jih na kocke in mariniramo v sladkorju ter sveže iztisnjenem pomarančnem soku. Dodamo še strok vanilije. Breskve mariniramo vsaj 1 uro.
Za marelično pito
 1. Marelice narežemo na krhlje in jih posujemo s sladkorjem in metinimi listi. Mariniramo jih vsaj 1 uro.
 2. V pečeno testo damo plast jabolk in nato poljubno sadno marinado. Po vrhu posipamo z nekaj ščepci sladkorja in pečemo vsaj 35 minut na 160°C.
Mačji nasveti
 1. Jabolka kuhamo tako dolgo, da skoraj naredimo jabolčno čežano. Kuhanje ustavimo tik preden vsa jabolka popolnoma razpadejo.
 2. Pomembno je, da so breskve zrele, sicer moramo čas mariniranja podaljšati. Mariniramo jih toliko časa, da se zmehčajo. V primeru, da so breskve zelo trde, bodo obdržale nekaj trdnosti tudi po pečenju.
 3. Marelice mariniramo v večji količini mete, saj bo aroma pri peki zbledela.
Mačje pite http://macjepite.si/