galette s sladkim krompirjem, peso in gorgonzolo

Galette z rdečo peso in sladkim krompirjem

Galette z rdečo peso in sladkim krompirjem je ena izmed bolj preprostih “pit” za pripravo. Prvič smo jo pripravili že za jesenski Restuarant day, vendar pa nam še ni uspelo objaviti recepta. Saj smo vmes prenavljali spletno stran in potem tudi rahlo pozabili nanjo, recept pa se je izgubil nekje med vsemi ostalimi, ki smo jih preizkušali v tem času. Vendar smo ponovno odprli našo malo knjigico receptov in prepisali zadevo na blog.

Kar naredi to pito čudovito je gorgonzola, ki se med peko ravno prav stopi in s svojo aromo zaokroži vse okuse. Ker pa imamo radi malo bolj pikantne jedi, smo dodali tudi malo čilija.

Recept: Galette z rdečo peso in sladkim krompirjem
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
30 min
Skupni čas
45 min
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
30 min
Skupni čas
45 min
Sestavine
 1. krhko testo (mi smo pripravili polnozrnato)
 2. sladki krompir
 3. 2 - 3 rdeče pese
 4. 100 g gorzgonzole
 5. čili
 6. rožmarin ali timijan
 7. sol, poper
 8. olivno olje
Navodila
 1. Medtem ko testo počiva v hladilniku, pripravimo ostale sestavine. Peso in sladki krompir dobro umijemo, po potrebi olupimo. Narežemo na tanke kolobarje (2 - 3 mm debelo).
 2. Razvaljamo testo, tako da so robovi malo tanjši, kot na sredini in začnemo z zlaganjem. Mešano porazdelimo kolobarje sladkega krompirja in pese, vendar pustimo cca 2 cm robu nepokritega. Naredimo 2 - 3 plasti, vmes vedno posolimo in začinimo.
 3. Zapremo robove in po vrhu posujemo še manjše koščke gorgonzole ter začimb. Prelijemo z malo olivnega olja.
 4. Pečemo na 160 °C okvirno 30 minut.
Mačji nasveti
 1. Predlagamo, da imate čimbolj čvrsto rdečo peso, saj se bo le ta lepše spekla.
 2. V kolikor vam ostane kaj sladkega krompirja ali pese, kolobarje porazdelite po pekaču, jih prelijte z olivnim oljem, posolite in začinite ter prav tako specite skupaj z galettom. Tako boste dobili super čips, ki ga lahko pojeste tudi kasneje.
Mačje pite http://macjepite.si/