Galette z jabolki

Galette z jabolki

Galette je francoski izraz za različne oblike sploščenih skorjastih tort in kolačev. V to sodijo tudi pite, ki se jih speče brez pekača oz. forme. Spodaj imate recept za en preprost galette z jabolki in medom, ki se ga pripravi res hitro (če odštejemo 45 minut peke) in je super za kakšne zabave. Jabolka vedno znova radi vzamemo, ko delamo pite, saj so sezonska, sladka in načeloma ne potrebujemo dodajati preveč sladkorja ali medu.

Sredica je zaradi medu prijetno mehka, skorja pa zaradi sladkorja hrustljavo zapečena.

Recept: Galette z jabolki
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
10 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
55 min
Čas priprave
10 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
55 min
Sestavine
  1. krhko testo za pite
  2. 2 jabolki
  3. med
  4. žlica sladkorja
Navodila
  1. Pripravimo krhko testo za pite in ga postavimo v hladilnik. Medtem ko je testo v hladilniku, razrežemo jabolka na tanke krhlje. Po želji jih lahko olupite, vendar nas lupina ni motila, prav tako pa doda malo barve.
  2. Vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo čimbolj na okroglo, vendar so robovi lahko malo krivi. Počasi zložimo jabolka v krogu, tako da se malo prekrivajo. Pustimo približno tri centimetre testa do roba nepokritega z jabolki.
  3. Jabolka sedaj prelijemo z malo medu in "zapremo" galette. Premažemo rob testa z jajcem in posujemo z žličko sladkorja, da bomo imeli rahlo karameliziran rob. Pečemo na 160 °C približno 45 minut.
Mačji nasveti
  1. Dober dodatek so tudi različni oreščki, ki jih posujete po jabolkih. Osebno so nam ljubši orehi in lešniki.
  2. Ko pečemo krhlje jabolk, ki jih predhodno nismo skuhali ali segreli, ostanejo le ta malo trša in konsistenca spominja na sušena jabolka. V kolikor vam to ne ugaja, jih lahko na hitro popečete v ponvi na maslu.
Mačje pite http://macjepite.si/