Galette s paradižniki in koruzo

Galette s paradižniki in koruzo

Galette je francoski izraz za različne oblike sploščenih skorjastih tort in kolačev.

V to sodijo tudi pite, ki se jih speče brez pekača oz. forme. Kar je v resnici super, predvsem če doma morebiti nimate pekača. Preprosto zamesite testo za pito, ga razvaljate po površini, na sredini zapolnite z maso in zavihate čez robove. Ta variacije je tudi nekaj za vse tiste, ki imajo radi krhko testo, saj ga je na robovih res precej več, kot pri običajni piti.

Spodaj smo vam pripravili recept za en preprost, vendar zanimiv slani galette, ki ga priporočamo predvsem za večere, ko imate koga na obiskih oz. greste sami v goste.

Recept: Galette s paradižniki in koruzo
Pogosti (/št. manjših pit) 8
Pustite oceno
Print
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Čas priprave
30 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
1 hr 15 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. paradižniki različnih vrst
 3. paprika
 4. česen
 5. 1 - 2 čebuli
 6. 140 g sladke koruze
 7. 100 g sirnega namaza
 8. začimbe (rožmarin, bazilika, poper, sol)
Navodila
 1. Česen na drobno sesekljamo ter zelo na hitro popražimo v ponvi. Z ognja ga vzamemo še preden postane rjav in ga s preostalim oljem, ki je ostal v ponvi, zmešamo s sirnim namazom.
 2. Čebulo prav tako nasekljamo na manjše koščke, po želji jo lahko pustite tudi v krhljih, in jo popražimo v ponvi. Dodamo žlico balzamičnega kisa in vse skupaj karameliziramo. Nato v ponev dodamo še koruzo, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Pustimo na strani, da se mešanica ohladi.
 3. Predlagamo, da že kar na peki papirju razvaljate testo. Poskusite da razvaljati bolj na okroglo, vendar ni problema, če so robovi malo krivi.
 4. Vzamemo sirni namaz in premažemo sredino testa, cca 3 centimetre ob robu pustimo nepremazanih. Posujemo z mešanico koruze in čebule, vendar pustimo četrtino za na vrh. Posujemo z rožmarinom.
 5. Sedaj pa zložimo gor na kolobarje razrezan paradižnik in narezano papriko. Na koncu še posujemo s preostalo koruzo in "zapremo" pito. Robove testa premažemo z jajcem in pečemo na 160 °C približno 45 minut.
Mačji nasveti
 1. Priporočamo, da robove testa razvaljate malenkost tanjše.
Mačje pite http://macjepite.si/