granola

Domača granola

Zajtrk naj bi bil najpomembnejši obrok dneva in ker se nam zjutraj vsem mudi, pogosto pojemo nekaj na hitro ali ga izpustimo.

Namesto kupljenih kosmičev, muslijev in druge »jutranje hrane« smo se odločili narediti domačo granolo. Je odličen nadomestek za kupljene različice, poleg tega pa si granolo lahko sestavimo po lastnem okusu in dodamo sestavine, ki so nam všeč. Odlično se poda k mleku, jogurtu ali pa celo na piti.

Recept: Domača granola
Pustite oceno
Print
Skupni čas
1 hr
Skupni čas
1 hr
Sestavine
  1. ovseni kosmiči
  2. trsni sladkor
  3. cimet
  4. mešanica semen (bučna, lanena, sončnična ...) ali katerikoli oreščki
  5. med
  6. agavin sirup
  7. 2 beljaka
Navodila
  1. Količine sestavin prilagodite svojemu okusu. Začnemo s pripravo sladkornega sirupa s cimetom. V posodi zmešamo trsni sladkor in vodo v razmerju 1:1, dodamo palčko cimeta in malo cimeta v prahu. Mešanico kuhamo toliko časa, da se ves sladkor raztopi in sirup zgosti.
  2. Jajčne beljake rahlo stepemo. V večjo posodo stresemo ovsene kosmiče in dodamo vse sestavine, vključno s cimetovim sirupom in stepenimi beljaki. Zmes mora postati lepljiva.
  3. Mešanico razporedimo v pekač, jo rahlo potlačimo in pečemo na 150°C, dokler ni lepe zlatorjave barve, oziroma vsaj 50 minut. Po peki jo le še razdrobimo na željeno velikost in pustimo, da se ohladi. Če želite dodati suho sadje ali čokolado jo dodajte po peki.
Mačji nasveti
  1. Če med pečenjem granolo nekajkrat premešamo dobimo bolj razdrobljeno obliko, če pa jo pustimo in ne mešamo, dobimo večje grudice granole.
Mačje pite http://macjepite.si/