Čokopres - čokoladna presna torta

Čokopres – čokoladna presna torta

Kot ste verjetno opazili, nismo ravno presnojedci, vendar se nam zdijo tovrstne slaščice odlične! Na žalost so zaradi izbora sestavin tudi malo dražje in si jih tako lahko privoščimo le ob redkih priložnostih. Ravno zaradi tega, smo se odločili, da bomo tudi samo poizkusili poustvariti eno izmed nam ljubših presnih tort in sicer čokoladno presno torto!

macje pite0015

Za prvič tudi nismo ravno želeli preceniti naših sposobnosti in smo se raje odločili za eno izmed bolj varnih različic presnih tort, ki pa nam je, vsaj sodeč po občutku naših brbončic, zelo dobro uspela!

Za pripravo presnih tort je verjetno en izmed najnujnejših kuhinjskih pripomočkov kvaliteten multipraktik oz. mešalnik, saj je glavni modus operandi sekljanje vseh sestavin na tako majhne koščke in jih premešati, da nastane homogena masa, ki je primerna za nadaljnje sestavljanje torte.

V primeru, da vam je ostalo kaj mase za dno, se lahko z njo poigrate in sestavite različne figurice, mi smo naredili sezoni primerno enega snežaka, ki pa se je kaj hitro stopil v naših ustih.

Re

Recept: Čokopres
Pogosti (/št. manjših pit) 12
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr 30 min
Čas priprave
1 hr 30 min
Sestavine za dno
 1. dateljni
 2. orehi
 3. kokosova moka
Sestavine za maso
 1. dateljni
 2. pravi kakav v prahu
 3. kokosovo maslo
 4. agavin sirup
 5. voda
Drugo
 1. banane
 2. kokosova moka za dekoracijo
Priprava dna
 1. Najprej očistimo dateljne, v kolikor imajo koščice, nato jih nasekljamo na manjše dele in jih v razmerju 1:1 skupaj z orehi vržemo v naš zvesti stroj.
 2. Mešamo dokler se masa ne zdi približno enakomerna, nakar dodamo še za tretjino količine dateljnov kokosove moke. Vse skupaj mešamo toliko časa, dokler ne postane enakomerna masa, ki spominja na malo bolj lepljivo in drobljivo maso za piškote. Verjetno si je to težko predstavljati, vendar ko boste prišli do te faze, vam bo jasno, zakaj smo tako opisali konsistenco.
 3. Za formo je priporočljivo, da vzamemo pekač za torte z nastavljivim obodom. Medtem ko dno posujemo s kokosovo moko, saj s tem preprečite nepotrebno lepljenje mase na dno, ovijemo obod s folijo, zaradi podobnega razloga.
 4. Nato kar z rokami sprva prestavimo maso v formo in jo potlačimo v pravilno obliko. Ob koncu je priporočljivo, da s kakšno zajemalko, večji žlico ipd. enakomerno poravnamo dno. Nato postavimo formo v hladilnik vsaj za dobro uro.
 5. Priprava mase
 6. Za čokoladno maso je sprva potrebno precej vztrajno in dolgo mešati dateljne v mešalniku, da nastane zares homogena in precej lepljiva kepa.
 7. Nato pa lahko dodamo poljubno količino kakava, vendar tega skoraj nikoli ne more biti preveč. Mi smo na približno 200 g dateljnov dali 80 g kakava. Nato maso z malo vode ponovno dobro premešamo. Vodo dodajamo postopoma, da dobimo čimbolj kremasto konsistenco.
 8. Če se vam zdi, da manjka sladkobe, dodajte agavin sirup. V zadnji fazi pa pride na vrsto še žlica ali dve kokosovega masla, ki doda malo kremaste strukture in pa seveda pripomore k svežemu okusu.
 9. Ko vzamete formo s pripravljenim dnom iz hladilnika, sprva na prvo plast položimo na tanke koščke narezane rezine banane in nato vlijemo čokoladno maso. Podobno kot pri dnu, tudi sedaj poskrbite, da bo vse lepo poravnano.
 10. Po želji lahko sedaj po vrhu posujete kokosovo moko, lahko pa jo okrasite tudi z banano, orehi , malinami ... možnosti je skoraj nešteto.
Mačje pite http://macjepite.si/