Pita s slano karamelo in čokolado

Čokoladna pita s slano karamelo

Pogosto se igramo s slano sladkimi različicami, četudi morda vseh eksperimentov ne objavimo. Nobena skrivnost ni, da je sol ojačevalec okusa in da se tudi odlično poda s čokolado in karamelo. Zato verjetno prav tako ni nobena skrivnost, da se bo ta čokoladna pita s slano karamelo vedno odlično prilegla!

Poglejte si recept in na koncu še nekaj naših nasvetov, s katerimi boste lahko iz enega recepta v resnici dobili kar tri oziroma z vašimi idejami, še kakšno več.

Recept: Čokoladna pita s slano karamelo
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
2 hr
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
2 hr 45 min
Čas priprave
2 hr
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
2 hr 45 min
Karamela
  1. 250 g sladkorja
  2. 1,5 dcl vode
  3. 120 g sladke smetane
  4. 70 g masla
  5. 2 žlički soli
Čokoladni ganache
  1. 150 g sladke smetane
  2. 150 g temne čokolade
Navodila
  1. Za to pito je potrebno krhko testo pripraviti in speči v naprej. Predlagamo kakakovo testo ali tistega z mandlji.
  2. V posodi segrevamo sladkor in vodo na zmernem ognju in ne mešamo, dokler se sladkor ne stopi in postane karamelne barve.
  3. Previdno dodamo smetano in še malo pokuhamo. Dobro premešamo, saj se znajo narediti grudice.
  4. Odmaknemo z ognja in dodamo maslo ter sol.
  5. S karamelo prelijemo spečeno testo za pite in pustimo, da se strdi v hladilniku (cca 1 uro).
  6. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado s smetano ter dodamo ščepec soli.
  7. Počakamo, da se malo ohladi in prelijemo čez ohlajeno karamelo.
  8. Vse pustimo nekaj ur v hladilniku, da se strdi (cca 1 uro). Posujemo s soljo ter postrežemo.
Mačji nasveti
  1. Z zgornjim receptom boste dobili srednje mehko karamelo, saj ne bo popolnoma trda. V kolikor želite bolj "tekočo" izkušnjo, dajte cca 30 ml več smetane. V tem primeru, vam bo karamela slastno spolzela ob koščku pite. Če pa imate raje bolj hrustljavo teksturo, naredite ravno obratno in dajte cca 20 ml manj sladke smetane.
  2. Osebno smo v čokoladni ganache naribali še malo pomarančne lupine in dodali cointreau. Seveda pa ste lahko z dodajanjem "arom" v ganache precej kreativni.
Povzeto po Home Cooking Adventure
Mačje pite http://macjepite.si/