Chocolate stout pita

Chocolate stout pita

Pivo je lahko res zanimiva in okusna sestavina v jedeh, saj je toliko različnih vrst piva in vsako ima svoje posebnosti (aroma, okus, …). Do sedaj smo pivo uporabili le za slane pite, prva je bila z dimljenim pivom, druga pa s “pogojnim pivom”, saj smo vzeli cider.

Tokrat pa smo za vas izbrali sladko različico pite z Young’s Double Chocolate Stoutom.

Marsikdo, ki prvič poskusi to pivo, ne razume, odkod ime, saj je aromo čokolade možno čutiti šele proti koncu in bolj spominja na tiste 90 % čokolade, kot pa mlečne.

Vendar je to odlična izbira za našo pito. Recept je neka izpeljanka klasične Čokoladne Guinness torte z nekaj prilagoditvami.

Recept: Chocolate stout pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 10 min
Čas priprave
20 min
Čas kuhanja
50 min
Skupni čas
1 hr 10 min
Sestavine
 1. krhko testo
 2. 125 ml piva
 3. 60 g masla
 4. 100 g sladkorja
 5. 75 ml smetane
 6. 1 jajci
 7. 140 g moke
 8. 2 manjši žlički sode bikarbone
 9. 40 g kakava
 10. 40 g stopljene temne čokolade
Navodila
 1. V posodo zlijemo pivo in dodamo na koščke narezano maslo. Počasi segrevamo na ognju in počakamo, da se maslo stopi, vendar da ne zavre. Dodamo sladkor in dobro premešamo. Nato lahko počasi vmešamo tudi kakav in čokolado.
 2. Odstavimo z ognja in počakamo, da se zmes malo ohladi. Nato lahko dodamo še ostale sestavine. Sprva preostale mokre (smetana, jajci), nato še suhe (moka, soda bikarbona). Dobro premešamo, da ne ostane nobena grudica.
 3. Previdno prelijemo maso v formo za pite, kjer je že položeno testo. Ker bo zmes še narasla in je precej tekoča, predlagamo, da je ne zlijete popolnoma do vrha, ampak da pustite kakšne pol centimetra prostora do vrha.
 4. Pečemo na 160 °C približno 50 minut.
Mačji nasveti
 1. Po želji lahko pripravite še kremo, ki jo premažete po vrhu. Mi smo jo pripravili iz sladke smetane in sirnega namaza. Sprva smo stepli smetano in nato previdno vmešali še namaz.
 2. V kolikor vam ostane kaj mase, vendar nimate več krhkega testa, jo lahko spečete tudi samostojno. Predlagamo v pekaču za muffine, cca 20 do 30 minut.
Mačje pite http://macjepite.si/