Cheesecake s kozjim mlekom

Cheesecake s kozjim mlekom

Kar pogosto doma pripravimo različice sirne torte, ki je pa običajno ameriškega stila – torej pečena. Običajno se potem preigravamo predvsem z različnimi dodatki – karamela, sadje ipd., tokrat pa smo se odločili, da zamenjamo eno izmed osnovnih sestavin in jo nadomestimo s kozjimi mlečnimi izdelki.
Nastal je super kremni cheesecake s fino sladko noto, ki jo borovnice le osvežijo.

Recept: Cheesecake s kozjim mlekom
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Čas priprave
2 hr
Čas kuhanja
1 hr 10 min
Skupni čas
3 hr 10 min
Čas priprave
2 hr
Čas kuhanja
1 hr 10 min
Skupni čas
3 hr 10 min
Sestavine
 1. krhko testo za pite
 2. 0,5l kozjega mleka
 3. 125 g skute
 4. 100 g kisle smetane
 5. 75 g kremnega sira
 6. kozji jogurt
 7. 4 jajca
 8. strok vanilije
 9. 200 g sladkor
 10. borovnice
 11. 2 lista želatine
Navodila
 1. Pripravimo testo za pite. Ohlajenega razvaljamo in položimo v model za pite. Naluknjamo ga z vilico in obteženega pečemo 15-20 minut na 160°C.
 2. Kozje mleko sladkamo in dodamo strok vanilije. Kuhamo ga na majhnjem ognju, dokler se ne zgosti.
 3. Medtem kozji jogurt zavremo in kuhamo še nekaj minut. Vzamemo krpo ali gazo in ga precedimo. Na krpi ga pustimo, dokler ne ostane samo suha masa.
 4. Skuto spasiramo in dodamo kislo smetano, kremni sir, jajca, suho maso kozjega jogurta in reducirano kozje mleko. Po potrebi dodamo še sladkor.
 5. Maso vlijemo v testo in pečemo še okrog 50 minut na 160°C. Ko zgornja plast začne rjaveti je pita pripravljena.
 6. Borovnice pokuhamo v kozici, jih s paličnim mešalnikom spasiramo in dodamo želatino. Pripravljeno omako premažemo na pečeno pito.
Mačji nasveti
 1. Pri redukciji kozjega mleka moramo biti zelo previdni, da se ne zažge. Redukcija pol litra mleka do primerne gostote traja okrog uro in pol. Gostota mleka mora biti podobna gostoti medu, volumen pa se pri tem zmanjša na okrog 1 dl.
 2. Pri količini sladkorja, ki ga dodamo v kozji jogurt moramo upoštevati, da se bo volumen mleka zelo zmanjšal. Paziti moramo, da mleka torej ne sladkamo preveč.
 3. Ko skuhan jogurt precedimo, dobimo nekakšno kozjo »skuto«, ki ima zelo intenziven okus, zato lahko pito z dodatkom več jogurta naredimo bolj aromatično.
 4. Del reduciranega mleka lahko prihranimo in namažemo na pečeno pito, preden dodamo borovnice.
 5. Če nimamo pripomočka za pasiranje skute, lahko to naredimo tako, da jo »potiskamo« čez cedilo. Pomagamo si lahko s plastično lopatko.
 6. Borovničeve omake ni potrebno pripraviti z želatino. Če borovnice kuhamo dalj časa, bo omaka postala dovolj gosta, da jo lahko namažemo na pito.
Mačje pite http://macjepite.si/