Cheesecake brez peke na piškotnem testu s tahinijem

Na spletni strani imamo kar nekaj različnih receptov za cheesecake, ki jih pripravimo s pečenjem. Tokrat smo se odločili, da preizkusimo pe recept brez peke.

Testo je tokrat sestavljen iz piškotov in tahinija, pripravi pa se ga tudi brez pečice.

Priprava tega cheesecaka, zaradi kondenzacije mleka traja kar nekaj časa, vendar je končni produkt zagotovo vreden truda.

Recept: Cheesecake brez peke na piškotnem testu s tahinijem
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
5 hr
Skupni čas
6 hr
Čas priprave
5 hr
Skupni čas
6 hr
Piškotno testo s tahinijem
  1. 250g piškotov
  2. 100g masla
  3. 50g sladkorja v prahu
  4. zvrhana jedilna žlica nesoljenega tahinija
  5. čajna žlička medu
  6. 4-6 jedilnih žlic vode
Cheesecake brez peke
  1. 600g kremnega sira
  2. 1L domačega mleka
  3. strok vanilije
  4. 50-80g kisle smetane
  5. borovnice
  6. sladkor
Piškotno testo s tahinijem
  1. Piškote zdrobimo na precej drobne drobtine in stopimo maslo.
  2. Piškote, stopljeno maslo, sladkor, med in tahini v posodi zmešamo.
  3. Dodajamo vodo dokler masa ni dovolj mokra, da jo lahko brez težav z roko potisnemo v model za torto ali pito in tam obdrži obliko.
  4. Testo hladimo vsaj 1 uro v hladilniku.
Cheesecake brez peke
  1. Začnemo z redukcijo mleka, saj ta traja najdlje. Mleko pristavimo na majhen ogenj, dodamo strok vanilije in sladkor po okusu. Kuhamo toliko časa, dokler v posodi ni več kot 2dl mleka. Med kuhanjem pazimo, da večkrat premešamo.
  2. Medtem ko se mleko kuha, pripravimo piškotno testo s tahinijem, ga nadevamo v model za pito oz. torto, ki ga bomo uporabili in položimo v hladilnik.
  3. V posodo damo kremni sir, kislo smetano in malo sladkorja. Z električnim mešalniko stepamo dokler masa ne postane zračna. Dodamo kondenzirano mleko in stepamo dokler ni mleko dobro vmešano v kremni sir.
  4. Na koncu vmešamo borovnice in maso vlijemo na piškotno testo. Torto hladimo vsaj 2 uri.
Mačji nasveti
  1. Piškote najlažje zdrobimo tako, da jih damo v plastično vrečko in jih z valjarjem valjamo toliko časa, dokler niso popolnoma zdrobljeni.
  2. Izbira piškotov je popolnoma odvisna od vaših preferenc. Mi smo uporabili preproste »baby« kekse, lahko pa bi uporabili katerekoli piškote (npr. Speculaas).
  3. Pri dodajanju vode moramo biti pazljivi, saj se piškoti zelo hitro napijejo vode in testo postane razmočeno.
  4. Pri kondenziranju mleka moramo biti izjemo pazljivi, da se mleko ne zažge, zato ga kuhamo na nizkem ognju in čim pogosteje mešamo.
  5. Ker priporočamo uporabo domačega mleka, ga lahko med kuhanjem posnamemo in s tem zmanjšamo mastnost mleka.
Mačje pite http://macjepite.si/