Čebulna pita z vitlofom

Čebulna pita z vitlofom

Čebulna pita je poznana že dolgo. Takšno pito bi lahko poimenovali tudi »quiche«, tako pa bi ji rekli tudi Francozi. Testo s polnilom iz zelenjave, mesom, začimbami in sirom (ali kakšnim drugim derivatom mleka) je jed, ki obstaja že stoletja. Prvi naj bi quiche pripravljali prav Francozi, ki so bili v tem času še pod nemško oblastjo. Najstarejši, quiche Lorraine, vsebuje šunko, jajca in smetano (ali mleko, karkoli je bilo na voljo). Kasneje so začeli dodajati tudi sir.

_MG_2869

Različica s katero smo eksperimentirali je izpeljanka quiche Alsacienne, saj slednja tudi vsebuje čebulo. To je naša ekperimentalna interpretacija te klasične jedi, z dodatkom vitlofa- vrste belgijskega radiča in koromača.

Ker je glavna sestavina pite čebula je verjetno marsikdo pomislil na slab zadah, ki ga pusti surova čebula. Najpomembnejša naloga, ki jo torej imamo, je spremeniti surovo čebulo v nekaj drugačnega, nekaj kar bo imelo okus čebule brez njene ostrine.

Okusi se pri tej piti razporedijo v »plasti«, čutimo močno podlago, ki nam jo je dala čebula, sladkobo dušenega česna, svežino koromača, vse začimbe, ki smo jih dodali in tisti, skoraj sladek okus hrustljave slanine. Vse skupaj se poveže s smetano (ali sirom).

Vitlof je vrsta belgijskega radiča, ki je v severnejših državah Evrope izjemno popularen. Pri nas smo bolj seznanjeni z rdečim radičem, ki ga ponavadi jemo v solatah in je lahko precej grenak. Tudi vitlof je grenak, vendar grenkoba ni popolnoma razvita, kot pri rdečem radiču, ki je rasel na svetlobi. Vitlof, namreč gojijo v popolni temi (ali celo pod zemljo) in s tem preprečijo nastajanje barvil in snovi, ki jih ponavadi asociiramo z grenkobo radiča. Okus je torej veliko bolj nežen, pa vendar malo preveč grenak za našo podlago iz čebule.

Recept: Čebulna pita z vitlofom
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
45 min
Čas kuhanja
40 min
Skupni čas
1 hr 25 min
Čas priprave
45 min
Čas kuhanja
40 min
Skupni čas
1 hr 25 min
Sestavine
 1. 0,5 kg čebule
 2. 1-2 koromača
 3. česen
 4. 100 g slanine
 5. vitlof
 6. kisla smetana
 7. začimbe
 8. balzamični kis
 9. domač med
 10. testo za pite
Navodila
 1. Čebulo, koromač in česen narežemo in vse skupaj pražimo na olju (na tej točki dodamo začimbe, ki smo si jih izbrali - držimo se začimb, ki ne bodo prevladale v končni jedi, seveda pa si vsak lahko pripravi pito glede na svoje lastne preference).
 2. Ko sestavine začnejo rjaveti, dodamo malo vode (še bolje bi bilo uporabiti jušno osnovo) in dušimo dokler voda ne izhlapi.
 3. Po prvi redukciji, ponovno dodamo vodo in postopek ponavljamo toliko časa, dokler se vse sestavile popolnoma ne zmehčajo in izgubijo svojo ostrino. Začutili boste vonj dušenega koromača, ki jedi doda povsem nov okus, nepričakovan v kombinaciji z dušeno čebulo.
 4. Ko se zelenjava popolnoma zmehča (začne skoraj razpadati), pustimo da voda dokončno izhlapi in dodamo balzamični kis. Čebula je na tej točki postala zelo sladka, zato je balzamični kis dobro nasprotje, poleg tega pa prekrije zelenjavo in sproži postopek karamelizacije.
 5. Tik pred koncem dodamo žlico medu in pražimo še nekaj sekund, da med dokončno zakaramelizira zelenjavo.
 6. Slanino narežemo na majhne kocke, in jo, brez olja, na majhnem ognju počasi pražimo toliko časa, da postane hrustljava. Na tej točki lahko k slanini dodamo kakšno začimbo, ki je nismo mleli (na primer, kumino), tako se bo sprostilo kar največ okusov. Na koncu slanino preprosto vmešamo v našo čebulno polnilo.
 7. Tu se odločimo ali smo s pripravljenim zadovoljni. V našem primeru smo dodali še nekaj žlic kisle smetane, ki je vse skupaj osvežila in povezala. Kislo smetano lahko nadomestimo tudi s sirom, paziti moramo le, da izberemo sir, ki ne bo popolnoma utopil okusov karamelizirane zelenjave.
 8. Da bo jed popolna pa potrebujemo protiutež vsem tem »toplim« sladkim okusom, ki smo jih dobili. Zato se moramo na koncu lotiti še priprave vitlofa. Vitlof prerežemo na polovico. V ponev vlijemo nekaj kapljic olja in dodamo malo masla. Ko je ponev segreta, dodamo polovice radiča. Ko začnejo na eni strani rjaveti, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. S tem postopkom smo grenkobo omilili, in dovolili radiču, da se vključi v jed, brez da bi motil ostale okuse.
 9. Ostane nam le še, da pito sestavimo in jo spečemo. Testo razvaljamo (drobljivo testo za pite je problematično saj se pri valjanju pojavljajo razpoke - preprosto jih popravimo s prsti) in ga damo v pekač za pite. Dodamo karamelizirano čebulo s koromačem in slanino. Na koncu, na vrh položimo popečene polovice vitlofa, ki jih v polnilo potisnemo do polovice.
 10. Vse skupaj pečemo pri 180°C vsaj 40 minut.
Mačje pite http://macjepite.si/