Čebulna pita s slanino, porom in mladim sirom

Čebulna pita s slanino, porom in mladim sirom

Današnji recept za pito je variacija precej pogostega recepta za quiche. Uporabili smo kombinacijo čebule in pora, s tem da smo čebulo dušili toliko časa, da je izgubila vso ostrino in postala skoraj sladka. Kot protiutež temu smo dodali le blanširan por in blag mladi sir.

Recept: Čebulna pita s slanino, porom in mladim sirom
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Skupni čas
1 hr
Skupni čas
1 hr
Sestavine
 1. testo za pito
 2. 0,5 kg čebule
 3. 0,5 kg pora
 4. 100g slanine
 5. 1 dl kisle smetane
 6. bučna semena
 7. česen
 8. balzamični kis
 9. koriandrova semena, kumina, poper, sol, sladkor
 10. 100 g mladega sira
Navodila
 1. Kot ponavadi najprej pripravimo testo za pito. Testo razvaljamo in v modelu za pito pečemo 15 minut na 180°C. Medtem ko se testo hladi, pripravimo nadev.
 2. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje (sami smo uporabili olivno olje) in popečemo slanino narezano na koščke. Ko je slanina popečena, dodamo čebulo.
 3. Na močnem ognju jo najprej na hitro prepražimo in nato ogenj zmanjšamo. Vlijemo nekaj žlic vode (ali jušne osnove, če jo imamo) in čebulo počasi dušimo. Ko voda povre dodamo začimbe, na hitro prepražimo in maso ponovno zalijemo, tokrat z balzamičnim kisom in vodo.
 4. Vse skupaj dušimo še vsaj 15 minut, oziroma, dokler čebula ne izgubi ostrine. Ko smo zadovoljni s konsistenco čebule, pustimo, da vsa tekočina izhlapi in dodamo žlico sladkorja. Popečemo še minuto, le toliko, da sladkor začne karamelizirati in takoj dodamo malo kisle smetane. Vmešamo še bučna semena in vse skupaj odstavimo z ognja.
 5. Medtem ko čakamo, da se čebula malo ohladi, por narežemo, zavremo vodo (v to damo malo soli in ščepec sladkorja) in por blanširamo v vreli vodi le okrog 30 sekund. Ko opazimo intenzivno zeleno barvo, ga poberemo iz vode in takoj potopimo v mrzlo vodo (najbolje je voda z ledom), da preprečimo nadaljevanje kuhanja.
 6. Na koncu pito le še sestavimo. Dušeno čebulo damo na pečeno testo, po vrhu razporedimo blanširan por in nadrobimo mladi sir. Pečemo še 20-25 minut na 180-190°C.
Mačji nasveti
 1. V kolikor želite vegetarijansko različico, lahko brez problemov izpustite slanino iz recepta.
Mačje pite http://macjepite.si/