Brutalna pita - cider in piščanec

Brutalna pita – cider in piščanec

Cider oz. jabolčno vino, je kot že ime pove, alkoholni napitek iz jabolk. V slovenščini imamo še nekaj izrazov za jabolčna vina, med bolj poznanimi mošt in tolkovec.

macje pite0062

V mislih za ta recept smo imeli francosko različico cidra. Tu so poznali različico te pijače že za časa Rimljanov.

V večji meri cider proizvajajo v Normandiji in Bretaniji od tu prihajata tudi dve glavni različici. Medtem ko v Bretaniji izdelujejo cidre doux, ki je bolj sladek, je Normandija poznana po cidre brut, ki je bolj suh. Slednjega smo tudi uporabili v spodnjem receptu, saj se bolj prileže za pripravo slanih jedi.

Kombinirali smo ga s piščancem in izborom t. i. jušne zelenjave, za katero smo pazili, da ni prekuhana. Ponovno smo se odločili za pirino testo.

Recept: Brutalna pita
Pogosti (/št. manjših pit) 10
Pustite oceno
Print
Čas priprave
40 min
Čas kuhanja
40 min
Skupni čas
1 hr 20 min
Čas priprave
40 min
Čas kuhanja
40 min
Skupni čas
1 hr 20 min
Sestavine
 1. pirino krhko testo
 2. 0,2 dcl cidre brut
 3. 1 piščanec (prsi)
 4. 1 por
 5. šalotke
 6. 1 - 2 korenja
 7. kumina
 8. sol in poper
Navodila
 1. Najprej se lotimo osnovnih sestavin. Šalotke na drobno sesekljamo, prav tako na manjše koščke narežemo korenje, por in piščanca.
 2. Na maslu popražimo šalotke, da postanejo steklene, pazimo pa, da se nam ne zažgejo. Nato v ponev dodamo korenje in piščanca. Ko se meso popeče, dodamo še por. Začinimo po okusu. Mi smo se odločili za preprosto kombinacijo soli, popra in kumine.
 3. Nekaj časa pečemo, nato pa zalijemo s kozarcem cidra. Dušimo približno 10 do 15 minut oz. toliko časa, da cider popari, saj masa za pito ne sme biti preveč tekoča.
 4. Ko imamo občutek, da je masa pripravljena, jo prestavimo v pekač, kjer je že položeno testo. Pečemo okvirno 40 minut na 160 °C.
Mačji nasveti
 1. Predlagamo, da naredite pokrito pito, saj se tako masa ne bo preveč izsušila.
Mačje pite http://macjepite.si/