Bretonska pita

Bretonska pita

Se še spomnite knjige Iskanje izgubljenega časa Marcela Prousta in pa njegovih magdalenic? No nekaj podobnega se zgodi meni, ko zadiši iz pečice po mlečni torti. V spominu se vrnem v Bretanijo, kjer sem prvič poskusila Far Breton in zazdi se mi, kot da sem bila tam ravno včeraj.

Far Breton je res preprosta torta, kjer so praktično glavne sestavine mleko, jajce in pa suhe slive!

Ker je za Bretanijo značilna tudi uporaba ajde, smo za testo izbrali ajdovo moko, ki pa smo jo uporabili tudi v masi in tako ob enem ustvarili našo prvo pito brez glutena.

Recept: Bretonska pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr 15 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
2 hr
Čas priprave
1 hr 15 min
Čas kuhanja
45 min
Skupni čas
2 hr
Sestavine
 1. krhko testo iz ajdove moke
 2. dobre 3 dcl mleka
 3. 3 jajca
 4. 3 žlice sladkorja
 5. ščepec soli
 6. 4 žlice moke (mi smo uporabili ajdovo in riževo)
 7. suhe slive
Navodila
 1. Medtem ko testo počiva v hladilniku, zmešamo skupaj mleko, jajca, sol in sladkor. Ko je vse dobro premešano, počasi skozi sito dodajamo moko in ponovno premešamo, da dobimo enakomerno maso.
 2. Priporočljivo je, da postavite mešanico vsaj za kakšno uro v hladilnik. V tem času lahko obložite pekač s testom, ga postavite še za cca 10 minut v hladilnik in nato pečete predhodno na 160 °C približno pol ure. V tem primeru je to pomemben korak, saj je masa izredno mokra in je že tako možno, da premoči testo.
 3. Ko je testo pečeno, vlijemo maso in potresemo suhe slive. Ponovno postavimo v pečico. Tokrat naj se vse skupaj peče še nadaljnjih 45 minut.
Mačji nasveti
 1. Priporočamo, da vzamete globlji pekač oz. da je več mase.
 2. Ne se ustrašiti, če bo pita oz. masa še vedno malo "plesala", ko jo boste vzeli iz pečice. Popolnoma se strdi šele, ko se ohladi.
Mačje pite http://macjepite.si/