Blejska pita

Blejska pita

Bled in kremšnita pač gresta skupaj. Tako smo ob nedavnem obisku Bleda, ko smo tja na izlet peljali obiske iz tujine, našim gostom pokazali tudi kaj je blejska kremna rezina. 

Osebno sem bila malo presenečena, ko sem ugotovila, da ima kremšnita šele 60 let, saj sem bila prepričana, da gre za starejšo sladico. Po nekaj časa, nam je doma zopet zadišalo po tej sladici in tako smo prišli na idejo, da bi spekli blejsko pito.

macje pite0024

Tu seveda v resnici ne gre za nič drugega, kot kremšnito v obliki pite.

Gre za okvirno enak postopek izdelave, le da se na koncu razlikuje predvsem oblika. Ne moremo si pomagati, okroglo in v pekaču za pite nam je pač simpatično.

Kot boste verjetno opazili, blejska pita res ni bistveno drugačna od navadne kremšnite. Nam se je zdela prednost predvsem “nova” oblika in pa dejstvo, da zadeva ni tako visoka in se posledično z vilico malo lažje zajeme vse štiri plasti na enkrat.

Recept: Blejska pita
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
7 min
Skupni čas
1 hr 7 min
Čas priprave
1 hr
Čas kuhanja
7 min
Skupni čas
1 hr 7 min
Sestavine
 1. listnato testo
 2. 6,3 dcl mleka
 3. 2 dcl smetane
 4. strok vanilije
 5. vanilijev sladkor
 6. 10 dag + 10 dag sladkorja
 7. 0,8 dag moke
 8. 4 jajca
Navodila
 1. Sprva položimo listnato testo na dno pekača za pito. Priporočamo, da je malo večji kot dejansko dno. Na poseben pekač pa položimo prav tako malenkost večji odrezan krog premera pekača za pito. Slednji nam bo namreč služil kot zgornji del blejske pite. Oba dela testa preluknjamo z vilico, da se ne bo med peko preveč napihnil. Vse skupaj pečemo na 200 °C, približno 7 minut oz. dokler ni testo zlato zapečeno.
 2. Sedaj pride težji del in sicer izdelava kreme. Pri izdelavi krem moramo biti pa še kar natančni pri razmerju sestavin, saj to odloča o dobri kremi ali trdi polomiji. Zgoraj so navedene količine, ki zadostujejo za pekač premera 25 cm, vendar nam je nekaj kreme vseeno ostalo. Sprva ločimo rumenjake in beljake, iz teh nato naredimo sneg skupaj z 10 dag sladkorja.
 3. Rumenjake stolčemo skupaj s preostalim sladkorjem in počasi dolivamo 0,3 dcl mleka ter nato še presejano moko, da nastane gladka masa. Preostalo mleko skupaj z vanilijevim sladkorjem in vanilijo segrevamo na vodni kopeli. Malo preden bi mleko zavrelo, začnemo počasi dodajati maso in rumenjake. Ne pozabite, da morate neprenehoma mešati in poskrbeti, da se zadeva ne strdi prehitro. Ko dodamo vse rumenjake, mešamo še toliko časa, dokler se zadeva ne zgosti. V še toplo vanilijevo kremo dodamo stepene beljake in mešamo dokler ne nastane homogena masa. Toplo maso vlijmo na spodnji del listnatega testa.
 4. Ko se vanilijeva krema ohladi, dodamo po vrhu stepeno sladko smetano, ki ste ji po želji dodali vanilijev sladkor in limonino lupino. Sedaj pride čas, da dodamo krono blejski piti. Zgornji del testa razrežemo na poljubno število kosov in jih položimo na vrh zloženke. Vse kar še manjka je, da po vrhu posujemo sladkor v prahu. Pred zaužitjem priporočamo, da pustite pito še kakšno uro v hladilniku.
Mačje pite http://macjepite.si/