Bezgova pita z breskvami

Ta bezgova pita z breskvami je nastala čisto spontano, ko nam je ostalo nekaj breskev, na vrtu pa je ravno zacvetel bezeg. Tako smo se odločili, da oba okusa zmešamo, ker pa smo imeli malo premalo breskev, smo dodali še domača jabolka, ki so se odlično podala k preostalima okusoma.

Bezgova pita z breskvami

Kar je morda tudi fajn pri tej piti, da nismo dodajali nič sladkorja, le žlico medu. Sadje je bilo namreč že samo po sebi tako sladko, da ni bilo potrebno dodajati še belega sladkorja, med pa smo izbrali tudi zaradi arome.

Po prvi pokušini je prišlo tudi do ideje, da bi se lahko iz te kombinacije naredilo odlično marmelado. Zagotovo bo to treba preizkusiti.

Recept: Bezgova pita z breskvami
Porcije 1
Pustite oceno
Print
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
1 hr 15 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
1 hr 15 min
Skupni čas
1 hr 30 min
Sestavine
 1. 5 bezgovih cvetov (+ ekstra za okras)
 2. 0,5 kg breskev
 3. 0,3 kg jabolk
 4. žlica medu
 5. začimbe po želji (cimet, limona, ...)
Navodila
 1. Najprej se lotimo sadja. Breskve razpolovimo in odstranimo koščico. Narežemo na manjše koščke in damo v lonec za kuhanje.
 2. Jabolka olupimo in prav tako narežemo na manjše koščke ter prestavimo v lonec z bresvkami.
 3. Zalijemo s približno decilitrom vode in pustimo, da se nekaj časa kuha na majhnem ognju. Želimo, da se sadje zmehča in malo razkuha. Ko ugasnemu ogenj, dodamo še začimbe (med, limona, cimet, ...) ter bezgove cvetove, brez zelenih delov.
 4. Ker se je med kuhanjem verjetno nabralo malo več tekočine, presejemo čez cedilo.
 5. Sadje preložimo v pekač za pite, kjer je položeno testo in ga po želji prekrijemo s preostanki testa.
 6. Pečemo na 160 °C okvirno 45 minut.
Mačji nasveti
 1. Če imate breskve s precej trdo kožo, jo lahko odstranite. To storite tako, da naredite križno zarezo in pustite kako minut v vreli vodi. Nato se bo koža breskve brez težav olupila.
 2. Ko precejemo sadje, lahko ostanek tekočine prekuhavate še toliko časa, da nastane gost sirup, ki ga lahko prelijete čez sadje pred peko.
Mačje pite http://macjepite.si/